Foto: Mark Knudsen/Monsun

En gave at arbejde med døende

Thord Engström er vild med sit arbejde på Palliativ Afdeling på Vigerslevhus i København. For det er livsbekræftende at bruge sig selv til at give livskvalitet til døende, alvorligt syge og deres pårørende.

Som ung havde hun danset en masse. Nu var hun 85 år, dødeligt syg af kræft, ekstremt tynd og kunne ikke stå på sine ben. Alligevel lykkedes det Thord Engström at få hende løftet op fra sengen, holde hende i sin favn med fødderne en anelse over gulvet og få danset en sidste tango. Til tonerne fra tangomusik fra mobiltelefonen. Få dage efter døde hun.

For Thord Engström, 60 år og social- og sundhedsassistent på Palliativ Afdeling på Vigerslevhus i Københavns Kommune, er fortællingen om den sidste tango et eksempel på, hvorfor han elsker sit job.

”80 procent af vores borgere dør her på afdelingen. Så bedemænd, kister og død fylder, men samtidig er det en meget livsbekræftende afdeling at være på. Det, at jeg kan bruge mig selv og mit liv, hvor jeg danser tango i fritiden, til at give mere livskvalitet til et døende menneske, giver så meget tilbage til mig, og du skulle have set hendes glæde, da vi dansede”, siger Thord Engström.

Netop nærværet og det at være til stede i samspillet med et andet – ofte døende - menneske ser han som sin allervigtigste opgave. 

En gave

I jobbet på Palliativ Afdeling udfører Thord Engström både praktisk arbejde som at fylde varer op i depotet, dosere og give medicin. Han giver masser af personlig pleje og omsorg – altid tilpasset efter den enkelte borgers ønsker og behov. Og så tager han samtaler med både borgere og pårørende.

”Palliation har mange ansigter. For palliation er ikke bare lindring af smerter, men lindring af fysiske, psykiske, psykosociale og åndelige problemstillinger, og det er også palliation af pårørende. Så en meget stor del af mit arbejde er nærværet og kontakten med borgere og pårørende”, fortæller Thord Engström.

”Døden er tit tabubelagt, men for mig personligt er palliation et både vigtigt og interessant speciale. Jeg ser det som en gave at være med til at gøre borgernes sidste tid så god som mulig og støtte de pårørende i sorgfulde tider.”

Syv faggrupper

På Palliativ Afdeling arbejder Thord Engström sammen med seks andre faggrupper – flest sygeplejersker, men også servicepersonale, en plejehjemsassistent, fysioterapeut, socialrådgiver og en diætist. Ud over ham er der ansat yderligere to social- og sundhedsassistenter. For afdelingsleder Bettina Toustrup er en stor tilhænger af flere forskellige faggrupper på arbejdspladsen.

”Kompleksiteten på en palliativ afdeling er høj, men vi vægter en bred vifte af faggrupper, fordi forskellige faggrupper gør hinanden stærkere og byder ind med hver deres forcer. Og lige præcis social- og sundhedsassistenterne kan noget helt særligt i forhold til relationer”, mener hun.


Thord Engström er enig: ”Jeg har nogle fantastiske kollegaer, og vi samarbejder tæt på tværs af faggrupper. I palliativ behandling er der mange specifikke sygeplejefaglige opgaver, som sygeplejerskerne tager sig af, så jeg kan især byde ind med noget særligt i forhold til nærvær og relationer”.

Svære følelser

Netop det personlige nærvær er en afgørende kvalifikation, hvis man ønsker at arbejde med palliation, mener han.

”Man skal turde give noget af sig selv, og så skal man selvfølgelig ikke være bange for, når nogen dør. Man skal være der for de døende og deres pårørende, men uden at tage det hele ind. For så risikerer man at blive drænet af, at alt handler om død”.

Selv har Thord Engström et meget afklaret forhold til liv og død, og han ser døden som en naturlig del af det at leve. Alligevel kan følelserne nogle gange være svære at håndtere.
”Hvis den døende er en teenager med hele livet foran sig. Eller en kvinde i 30’erne med små børn, der nu mister deres mor. Så kan det nemt krybe ind under huden, og de følelser bliver man nødt til at bearbejde, ellers bliver man kold og kan hverken være nærværende eller danne relationer”.

Netop for at håndtere vanskelige følelser har samtlige medarbejdere på Palliativ Afdeling tilbud om supervision hver 14. dag. Et tilbud man kan gøre brug af, hvis noget trykker.

Thord Engström er efter sin ansættelse på Vigerslevhus blevet opkvalificeret med et palliationskursus fra Sankt Lukas Stiftelsen, og så er der løbende kurser og efteruddannelse. Da FOA SOSU er på besøg, skal alle medarbejderne på to timers kursus i ”Åndelig Omsorg”. En ud af fire seancer med temaet hen over efteråret.

Det første møde 

Thord Engström stammer fra Sverige og havde været vidt omkring, inden han i 2015 havnede på Vigerslevhus som vikar. Siden april 2016 har han været ansat - dels som timeafløser og i et vikariat.

I februar i år blev han fastansat, men han kan stadig huske, hvordan han havde det dengang, han stiftede bekendtskab med det palliative arbejde og Vigerslevhus for første gang: 

”Jeg tænkte bare; wauw for en arbejdsplads! Fantastiske kollegaer, meget stor åbenhed og arbejdsglæde, og et virkelig spændende speciale, hvor man hjælper døende, alvorligt syge og deres pårørende. Her ville jeg gerne arbejde.”


 

 

Palliation

Palliation drejer sig om at lindre de lidelser og problemer, som kan være forbundet med at få og leve med en livstruende sygdom. Gennem lindring kan man fremme livskvaliteten hos den syge, de pårørende og senere de efterladte.

 

Palliativ Afdeling
Palliativ Afdeling er en del af Vigerslevhus i Københavns Kommune. Afdelingen har 15 boliger til alvorligt syge eller døende borgere over 18 år. Personalet består af 25 medarbejdere – heraf 3 social- og sundhedsassistenter og 1 plejehjemsassistent.
De hjemlige rammer og arbejdet, medarbejderne udfører på Palliativ Afdeling på Vigerslevhus, er det samme som på et hospice. På et hospice har man dog læger ansat, normeringen er endnu bedre, og ofte er mange frivillige tilknyttet.