Hvorfor tage en PAU?

Følelsen af at være kommet på den rette hylde, med de rette værktøjer og skulle ud at omsætte dem til virkelighed. En MEGA stor fornemmelse.
Så hvis man står og tøver, så GØR det. Tag det som en gave.

PAU svævede rundt i hovedet på mig. Noget interessant og nyt, som jeg var nysgerrig på.

Hvad var det? Hvad havde det at byde på for mig? Hvad ville det betyde for mig at blive uddannet? Var jeg for gammel til det ”pjat ”? Ville familien kunne holde til det? Var familien klar til denne kulturændring? Kunne økonomien bære, at jeg valgte at tage på uddannelse i et år? Ville jeg kunne klare at komme tilbage på skolebænken igen?

Alle disse spørgsmål for rundt i hovedet på mig, da jeg i 2009 havde set mig lun på uddannelsen som Pædagogisk assistent. Dengang i 2009 havde man ikke så grundige informationsmøder omkring uddannelsen, som man har i dag.
Her forleden aften var jeg på Social- og sundhedsskolen i Grenaa, hvor jeg blev blæst bagover af informationer omkring uddannelsen som pædagogisk assistent.

Stor opbakning hele vejen igennem
Skoletiden er gennemsnitlig 24 timer om ugen, der skal der tages højde for førstehjælp, der lige kan lave en ”afstikker.”
Den lønmæssige del står FOA for i samarbejde med ens leder, så man får næsten fuld kompensation. Dog får man ikke det berømte fradrag som dagplejer. Men der skal man tænke på, at man heller ikke bruger lys, vand, varme eller mad til de 4, der kommer hver dag på ens matrikel.

Samt at det er kun 42 uger + 5 ugers ferie, som uddannelsen tager.
Husk at se uddannelsen som en investering i en selv, med hensyn til viden og udvikling, og dette kan man jo ikke gøre op i kr.

På uddannelsen får man den en opbakning, som jeg var glad for, var der HELE vejen igennem.
På skolen er der en Mentor, der står klar til at hjælpe til alle, som har problemer med lektier eller opgaver. Der er en grundig introduktion til IT, så alle kan følge med. Der er ingen, som kommer til at ” hænge i bremsen” og sakke bagud.
Der er forskellige muligheder for hjælp, hvis man er svagt læsende eller har staveproblemer. Her har skolen en læsevejleder, som kommer ind over og vurderer situationen og vejleder i hvilken ”hjælpepakke” man skal have. Der er sågar tilknyttet psykolog til skolen, hvis alt skulle gå helt i hårdknude. Altså alt det sikkerhedsnet som skolen, kan spænde ud, har de gjort.

Fokus på pædagogisk praksis
Al undervisning foregår med henblik på pædagogisk praksis. Man styrkes i fagligheden i praksis, lærer fagsproget, bliver tvunget ud i faglig undring, får en bred viden inden for mange fag, man bliver mere samfundsrelateret end før, man får dybere IT indsigt, man har meget mere tid til refleksion, man kommer til at øve sig i at fremlægge opgaver, man får ” snakke makker tid ”og har mange forskellige fag på skolen.
I faget psykologi kommer man til at danne sin helt egen ”vidensbank” hos en selv i pædagogisk praksis – det at forstå hvorfor mennesker har en bestemt adfærd bla. at kunne reflektere over egen praksis, samt argumentere for det, er nogle af de ting, man lærer.

Man lærer også at: selvstændigt at udøve en pædagogisk praksis – tilrettelægge aktiviteter - foretage observationer og lave dokumentation ud fra dette - at anvende forskellige kommunikations strategier – anvende IT i forskellige situationer - indgå i evalueringen og udviklingen af pædagogikken og den pædagogiske praksis i ens hverdag, der bliver taget udgangspunkt i – kritisk at reflektere over egne handlinger og etiske dilemmaer- indgå og bidrage til professionelle læringsfælleskaber og ca. 1 million andre fagrelaterede ting, der alle tager udgangspunkt i netop ens egen hverdag.
Den første af mine kolleger er snart færdig som pædagogisk assistent. Hun er frisk fra fad på uddannelsesfronten, og skal nu ud at lære at omsætte en viden, som hun har lært på skolen.

En sejr 
Og ved gud, hvor er jeg glad. Jeg kan huske den dag, hvor min klasselærer i 2010 stod med beviset i hånden og rakte det over til mig og sagde: Tillykke Kitt.

Det var en sejr. En sejr som jeg vil ønske alle mine dagplejer kolleger vil gå efter. Følelsen af at være kommet på den rette hylde, med de rette værktøjer og skulle ud at omsætte dem til virkelighed. En MEGA stor fornemmelse.
Så hvis man står og tøver, så GØR det. Tag det som en gave. Læringen i en PAU i forhold til det fagfaglige er så vigtig i et job som dagplejer, hvor man arbejder solo så mange timer, og har så lidt sparring i.
God PAU uddannelse - Jeg gjorde gerne det hele om.

Kitt