Psykisk arbejdsmiljø - ny bekendtgørelse

Arbejdstilsynet har for første gang samlet de vigtigste regler om psykisk arbejdsmiljø i én bekendtgørelse, det har fagbevægelsen kæmpet for i mange år.
Den nye bekendtgørelse sætter fokus på det psykiske arbejdsmiljø og skaber klarhed om de regler, der findes på området.

Formålet med bekendtgørelsen er at gøre reglerne tydeligere for arbejdsgivere og medarbejdere, så det fremover vil være lettere at igangsætte et systematisk arbejde med at forebygge problemer i det psykiske arbejdsmiljø.

FOA har sammen med andre organisationer i mange år kæmpet for, at det psykiske arbejdsmiljø skulle ligestilles med det fysiske arbejdsmiljø - det er nu lykkedes.  

I bekendtgørelsen kan du bl.a. se, hvad Arbejdstilsynet især lægger vægt på, når de skal vurdere det psykiske arbejdsmiljø. Ved påvirkninger i det psykiske arbejdsmiljø forstås i bekendtgørelsen psykosociale påvirkninger i arbejdet, som opstår i forbindelse med følgende:

1) Den måde, som arbejdet er planlagt og tilrettelagt på.

2) De organisatoriske forhold af betydning for de ansattes arbejde.

3) Arbejdets indhold, herunder kravene i arbejdet.

4) Den måde, som arbejdet udføres på.

5) De sociale relationer i arbejdet.

 

Arbejdstilsynet vil supplere bekendtgørelsen med to opdaterede og tre nye vejledninger.

 

De opdaterede vejledninger kommer i år og handler om bestemmelser for krænkende handlinger, herunder mobning og seksuel chikane og arbejdsrelateret vold i og uden for arbejdstiden.


De 3 nye vejeledninger om 
stor arbejdsmængde og tidspresuklare krav og modstridende krav i arbejdet, samt høje følelsesmæssige krav i arbejdet med mennesker kommer i løbet af 2021.

 

Du kan læse mere på nedenstående link og hvis du har spørgsmål så kan du kontakte mig