Kristian Gaardsøe, formand for FOA Nordjylland
"Stem til EU-valget, da det påvirker danskerne endnu mere en valget til Folketinget," opfordrer Kristian Gaardsøe.
Foto: Inge-Marie Krøier

Husk at stemme en rummand ud på en fjern planet

Normeringen nede i børnehaven kan de (EU) indirekte påvirke. Om du har ret til en pause på jobbet er også på bordet i Bruxelles. Rigtig mange steder har EU en finger med i spillet. Så husk at stemme til Europa-Parlamentet den 26. maj 2019!

At reflektere over hvad der sker nede i dét der EU, kan nogle gange føles som at drømme sig væk til en fjern planet. Det er stort, kompliceret og fyldt med ord som forordninger, traktater og direktiver. 

Og med politikere, som nærmest kan minde om rummænd. Vi ser dem kun fra mediernes små bokse i Bruxelles, hvor de bliver interviewet fra København, med dårlig akustik, forsinket lyd og et grynet billede, som sad de i en rumfærge.

Man får lyst til at sætte sig og læse i en gammel telefonbog, bare for at lave noget, der er sjovere. Og når debatterne om EU endelig bliver interessant, så er det typisk fordi en af politikerne har rodet sig ud i en eller anden skandale. Og så får man endnu mindre lyst til at engagere sig.

Men kære læser, du må simpelthen ikke lade dig lulle i søvn af, at det er forvirrende, fremmedgørende og til tider foragteligt. For lige om lidt kan vi stemme danskere ind i Europa-Parlamentet. Og dem vi vælger, kan have indflydelse på en endeløs række af elementer, som du vil kunne mærke i din hverdag. Nogle gang i det små, men ofte i det store.

Normeringen nede i børnehaven kan de indirekte påvirke. Om du har ret til en pause på jobbet er også på bordet i Bruxelles. Glem heller ikke, hvor meget papirarbejde du skal lave på en arbejdsdag, som tager tid fra det vigtigste. Dér har EU også en finger med i spillet.
Og så kan Danmark forsøge nok så meget at gå forrest i kampen for at redde klimaet, og det er vigtigt. Men hvis først EU i samlet flok begynder at tage klimaforandringerne alvorligt, så kan det virkelig gøre en forskel.

I 2010 viste en opgørelse fra Tænketanken Europa at 58 procent af den danske lovgivning på en eller anden måde er påvirket af, hvilke beslutninger der er taget i Bruxelles og Strasbourg. Justitsministeriet har regnet sig frem til, at det nærmere er 20 procent. Men ingen er uenige i, at magten er stor i EU’s institutioner i forhold til dit liv.

Og ja, det er frustrerende med sager som den om Morten Messerschmidt, som gerne ville bruge skatteborgernes penge, på noget der ikke tjente skatteborgerne. Og vi kan aldrig vide med sikkerhed hvilke æg, der er de rådne, og hvilke der er gode. Men chancen for at vælge de bedste kandidater ud, som rent faktisk repræsenterer dig og Danmark stiger, hvis du bruger lidt tid på at sætte dig ind i stoffet.

Se og hør alt hvad du kan fra de sidste dage af den europæiske valgkamp. Åben din mund og fortæl andre, at de skal gøre det samme, hvis du synes, at det er vigtigt, at vi får ordentlige forhold på arbejdspladserne og synes, at din pause og din løn er vigtig.   

For valget til Europa-Parlamentet påvirker dig endnu mere end valget til Folketinget. Så stem til EU-valget. For din egen skyld og for dine nærmeste. Ellers er du helt på månen.

Skriv en kommentar på Facebook