Henriette: ”Det var så godt, at jeg blev i FOA - selvom jeg aldrig havde drømt om, at jeg ville få brug hjælp, da jeg var stoppet på arbejdsmarkedet!”
Henriette: ”Det var så godt, at jeg blev i FOA - selvom jeg aldrig havde drømt om, at jeg ville få brug hjælp, da jeg var stoppet på arbejdsmarkedet!”
Foto: Inge-Marie Krøier

Fik 360.000 i manglende pension - takket være FOA

Social- og sundhedshjælper Henriette Bach Vistisen har papir på, at hun har kronisk stress, og tilbage i december 2012 fik hun tilkendt førtidspension. Det skete efter år med udfordringer på arbejdsmarkedet, og kunne hun vælge, ville hun langt hellere være i job, men det er desværre ikke en mulighed.

Kort før reformen af førtidspensionsområdet får Henriette tilkendt førtidspension, og set i bakspejlet er hun lettet, da reformen gjorde det svært for yngre at få tilkendt førtidspension. Selve tilkendelsen gik forholdsvis smertefrit og i løbet af halvandet år, fik en meget ihærdig socialrådgiver, tilkendt førtidspension til Henriette. Da hun ville takke socialrådgiveren for indsatsen og den menneskelige måde hun havde arbejdet på, var hun desværre stoppet ved Vesthimmerlands Kommune. På det tidspunkt troede Henriette, at alt var i sin skønneste orden, men det var desværre ikke tilfældet, og det mærkede hun også på familiens stramme økonomi.

Pensionssats på nul procent!
Sagen var den, at Henriette fik udbetalt den offentlige sats for førtidspension, men aldrig det PenSam pensionsbidrag, som hun var berettiget til. Heller ikke datteren havde fået den børnepension hun havde ret til. Alt sammen opdagede hun ved et tilfælde, da hun i 2016 talte med en veninde og tidligere kollega som også var førtidspensionist. Veninden fortalte, at hun netop havde været ude for at købe en computer til datteren for nogle af de penge, som hun havde fået tilkendt i børnepension. Hun antydede, at det måtte Henriettes datter også have fået? Henriette vidste ikke hvad hun talte om, og derfor kontaktede hun straks FOA Nordjylland og spurgte om det var noget de kunne hjælpe med at finde ud af. Svaret kom prompte fra næstformand Pia Pedersen ”Ja, det kan du tro vi vil.” Kendsgerningen var, at hun aldrig havde fået udbetalt en krone i pension fra Vesthimmerlands Kommune. Ved en fejl havde Henriettes pensionssats altid stået på nul procent siden den dag i 2006, hvor hun blev ansat.

Ventede tålmodigt på sagsbehandlingen
FOA Nordjylland holdt mange møder med kommunen, da den i første omgang skulle erkende, at Henriette havde ret til pension i forbindelse med ansættelsen. Først derefter kunne FOA, på Henriettes vegne, anmode om penge hos PenSam. Det handlede ikke kun om manglende pension til Henriette, men også om manglende børnepension. Mens sagen kørte, krævede det god tålmodighed, og samtidig var Henriette vidende om forældelsesfristen som kunne betyde, at hun slet ikke kunne være sikker på at få udbetalt tilgodehavender for 2012 og 2013.

Lidt mere luft i økonomien efter udbetaling af pensionsbidrag
Efter ni måneder lykkedes det FOA Nordjylland at få Vesthimmerlands Kommune til at etablere den manglende arbejdsmarkedspension til Henriette, og først herefter kunne FOA anmode PenSam om at udbetale pengene. Det var en rigtig god nyhed for Henriette, da PenSam efterbetalte pensionsbidraget (Fleksion) og de manglende renter for de første tre år.

Fra kun at leve af den offentlige førtidspension fik hun nu udbetalt et PenSam pensionsbidrag. Det betød 2750 kroner ekstra om måneden før skat til Henriette og 539 kroner til hendes barn. Dertil kom en engangsudbetaling på 130.000 kroner som ikke var beskattet. Pengene gjorde en kæmpe forskel for den lille familie på tre, de skulle ikke vende hver en krone som det havde været en realitet efter Henriette, fik tilkendt førtidspension. Det første de gjorde efter udbetalingen var at få lagt lån om og betalt gæld ud. Udbetalingen betød lidt mere luft i økonomien. De skulle eksempelvis ikke længere være nervøse, hvis vaskemaskinen sagde underlige lyde – nu var der penge til en ny, hvis uheldet var ude. På den måde hvilede deres økonomi mere i sig selv.

Alt udbetalt trods forældelsesfrist
Kommunen skrev tilbage i 2017, at de betragtede sagen som afsluttet, men det gjorde FOA heldigvis ikke. Det lykkedes også at få udbetalt pensionsbidrag for yderligere 13 måneder. Det blev slået fast, at fejlen med procentsatsen udelukkende lå hos Vesthimmerlands Kommune, og derfor blev det beløb også udbetalt. Efter den sidste udbetaling besluttede de at fremtidssikre dele af huset med nye vinduer.

Bliv i FOA – du ved aldrig hvornår du får brug for hjælp!
Efter tilkendelse af den offentlige førtidspension i 2012 overvejede Henriette at melde sig ud grundet den stramme økonomi. ”Heldigvis blev jeg i FOA – ellers havde jeg aldrig fået tilkæmpet mig nogle af de pensionspenge, som jeg havde ret til.” Henriette følte sig næsten som Joachim Von And da det skete, men selvom hun blev hjulpet, og fik den pension hun havde ret til, så havde deres økonomi været langt bedre, hvis hun havde haft mulighed for at arbejde som social- og sundhedshjælper.

Trods den situation hun havnede i føler Henriette sig ret heldig – at hun fik tilkendt førtidspension inden reformen blev en realitet. Var det ikke sket kunne hun være endt på kontanthjælp, og stadig være i ressourceforløb for at få afklaret arbejdsevnen. ”Det var så godt, at jeg blev i FOA - selvom jeg aldrig havde drømt om, at jeg ville få brug hjælp, da jeg var stoppet på arbejdsmarkedet!” Takket være FOA blev det til 130.000 skattefri kroner og 231.000 kroner før skat. Derfor lyder Henriettes opfordring: ”Bliv i en rigtig fagforening, og husk at spørge om hjælp, når der er noget du ikke selv ved!

Senest redigeret den 08.05.2019