Fra venstre Mie Morsing Jespersen og Pernille Norman - social- og sundhedsassistentelever i 2019.
Træningen har givet de to social- og sundhedsassistentelever en helt særlig tro på sig selv - og det fag de mestrer.
Foto: Inge-Marie Krøier

At deltage i Skills giver faglig udvikling i særklasse

Regionens bedste social- og sundhedsassistentelever blev for nylig fundet inden for deres fag. Pernille og Mie måtte desværre se sig slået af et bedre hold, men selvom de ikke gik videre til DM i Skills, så kan ingen tage modet og selvtilliden fra de to gæve piger fra Thisted og Morsø kommuner.

Træningen har nemlig givet de to social- og sundhedsassistentelever en helt særlig tro på sig selv - og det fag de mestrer.

Stolthed over faget
Nogle gange virker vejen til Skills næsten mere interessant end selve konkurrencen. Og FOA Nordjyllands udsendte ville gerne vide, hvordan man overhovedet sætter sig op til Skills? Til Skills på SOSU Nord viste Pernille Norman og Mie Morsing Jespersen deres faglige talenter frem, men det har krævet en del træning for dem begge for at nå til det punkt, hvor de var klar til at gå på scenen.

Det første som vækker positiv opmærksomhed, når man taler med de to, er den glæde de har, når de taler om deres fag. De er kommende social- og sundhedsassistenter, og det vækker positiv begejstring, når de taler om faget. Pernille og Mie fortæller med stolthed, at de har været med til at formidle faget til de folkeskoleelever, som står overfor at vælge ungdomsuddannelse.

Har hjulpet hinanden igennem
Et krav for at deltage i de lokale regionsmesterskaber i Skills er, at de stadig er elever og under 25 år. Det krav opfylder de begge - Pernille er 23 år og bor i Thisted Kommune, og Mie er 21 år og bor i Morsø Kommune. Makkerparret fortæller, at de har hjulpet hinanden igennem de udfordringer som det giver at forberede sig til Skills. De har trænet ved siden af arbejdet, og i kraft af den opbakning de har fået hjemmefra, er det lykkes dem begge at flytte sig fagligt. De har læst op på rigtig mange ting, og er blevet hjulpet på vej af mange. Mie fortæller, at hun havde forestillet sig, at det havde været sværere at stå på scenen, men faktisk glemte hun helt, at der var publikum til stede til generalprøven.

Øget selvtillid
Mie fortæller, at træningen på scenen har gjort hende mere sikker på sig selv - nu føles det blot som det arbejde, hun gør til hverdag. Hun fremhæver, at det har været en fornøjelse at arbejde samme med Pernille, som hun beskriver som fagligt og teoretisk dygtig og med god erfaring og viden om forflytningsteknik. Mie får også roser med på vejen af Pernille som siger, at Mie har været god til at trække hende op og tilbage på sporet, hvis hun ikke har følt sig helt på toppen. I munden på hinanden siger de, at alle skal takke ja, hvis de får mulighed for at deltage i Skills for social- og sundhedselever. Tiden med Skills har gjort underværker for deres selvtillid, og de fortæller, at den megen teori og praksis klart vil gøre det lettere for dem at gå op til eksamen.

De to social- og sundhedsassistentelever i et muntert øjeblik på scenen til Skills på SOSU Nord.   

De to social- og sundhedsassistentelever i et muntert øjeblik på scenen til Skills på SOSU Nord. 

En stor oplevelse at deltage
Hverken Mie eller Pernille er i tvivl om deres faglige værd – og tanken om at blive nummer to i konkurrencen bekymrede dem heller ikke. Enstemmigt siger de, at det ville være fedt at vinde, men at de mest deltager i Skills for at udvikle sig fagligt. De har brugt halvanden time ekstra hver dag og haft otte øvedage samt en generalprøve for de øvrige elever på STV-skolen i Thisted. Indimellem har de været ved at få pip af hinanden, siger de med et smil, men heldigvis har deres trænere været gode til at holde dem i kort snor, og se fejl som de ikke selv kunne se.

Makkerparret kender hinandens styrker
Mie fortæller, at hun både har kørt i et normalt team og i et specialteam på Mors, og derfor var det oplagt, at hun til regionsmesterskaberne tog opgaven med borgeren Maren som var udfordret med alkohol og demens, da Mie har en del erfaring med dette. På samme måde var Pernille fortrolig med sårskifte, og derfor tog hun sig af opgaven med at skifte forbinding på borgeren Hans. Efter i ugevis at have trænet sammen kender de hinandens styrker indgående, og det har de selvfølgelig udnyttet. De fortæller, at de på nogle områder har forbedret sig en del – det gælder i forhold til arbejdsstillinger og ergonomi. De har også arbejdet hårdt med at øge arbejdstempoet og med deres egen kommunikationen for at sikre, at borgerne forstår, hvad de mener og ellers med at finjustere det de allerede kunne.

Delte arbejdserfaringer med Skills-deltagere
Til regionsmesterskaberne mødte Pernille og Mie de andre deltagere, og det har været rigtig sjovt at mødes med dem. De talte ikke meget om Skills, men mere om de arbejdserfaringer som de allerede har gjort sig som social- og sundhedsassistentelever. Mie fortæller, at det er hendes plan at læse videre til sygeplejerske, og så vil hun gerne arbejde med misbrugere. Pernille vil helst arbejde med borgere ramt af demens, og den idé fik hun efter hendes praktik i psykiatrien. 


 Elever vinder regionsmesterskaber for anden gang

 

 

Skriv en kommentar på Facebook