Pædagogisk sektor: Om de mulige besparelser i budget 2019

Nej tak til tidligere opstart i børnehave * Nej tak til nedlæggelse af dagplejen i landdistrikterne. Sådan lyder nogle af de kommentarer pædagogisk sektor har til budget 2019!

I maj måned 2019, blev et flertal af Børne- og ungdomsudvalget i Frederikshavn kommune enige om, at indstille en række spareforslag til videre behandling i forbindelse med budget 2019.

Sektorformand i pædagogisk sektor i FOA Frederikshavn, René Johansen, har i den forbindelse udtrykt følgende:

- Det er yderst problematisk, at man nu vil lade børn starte i børnehave allerede ved 2 år og 10 måneder. Dét betyder langt flere mindre selvhjulpne børn i vores børnehaver, der i forvejen er hårdt pressede, og mangler hænder til opgaverne. Samtidig betyder det også, en øget arbejdsbelastning for både dagplejere og ansatte i vuggestuerne, hvor børnene også bliver endnu yngre, og dermed øger arbejdsbelastningen.

- En nedlæggelse af dagplejen i landdistrikter, er ikke FOA´s ”kop te”. Men vi anerkender også, at der kan være behov for at se på struktur og tilbud, da der ikke i alle områder er plads til både dagpleje og vuggestue. Noget vi fra FOA´s side har gjort opmærksom på flere gange, også på sidste års dialogmøder med politikerne. FOA Frederikshavn ser hellere, at man ikke etablere vuggestuer i de små oplandsbyer, men lader forældre med ønske om vuggestue, aflevere i en af de vuggestuer de fleste alligevel pendler forbi, på vej til arbejde.

- Det er bekymrende med den besparelse, der også regnes med i forhold til at reducere med en afdelingsleder for dagplejerne. I dag kører afdelingslederne ikke på tværs af de fire dagtilbudsdistrikter. FOA kan ikke se for sig, hvordan denne besparelse er forenelig med den struktur man har i dag, medmindre det politiske system har planer om at finde besparelsen, ved at timereducere alle nuværende afdelingsleder – og dét går vi under ingen omstændigheder ind for.

- Når man overvejer at ændre på SFO 1 taksten og kalkulere med at dét vil betyde 10% færre børn i SFO, så er der rigtig stor risiko for, at de børn der stopper, er dem, der har aller mest brug for tilbuddet. Det er således – måske nok – en besparelse her og nu, men på den lange bane, kan det sagtens blive en dyr besparelse!

- Man bør politisk se på en lukning af Mariehønen i Jerup. Institutionen er meget lille, og den er rigtig dyr at drifte.

Lagt på den 07.09.2018