Beretning 2018: Pædagogisk Sektor

Nej tak til tavshedskultur, nej tak til uansvarlige normeringer, ja tak til reelle uddannelsesmuligheder og kurser, dét er blot nogle af de emner en enig sektorgeneralforsamling stemte for i forbindelse med årets beretning

Beretning, Sektorgeneralforsamling, Pædagogisk sektor
D. 25. september 2018

Af: René Johansen
 

Indledning

Det er med en anelse panderynker, vi fra Sektorbestyrelsen fremlægger årets beretning.

 

På den ene side, så går det godt i pædagogisk sektor. Vi arbejder målrettet med de målsætninger vi har sat os for, og vi oplever en generelt god medlemstilfredshed blandt sektorens medlemmer. Men på den anden side, så oplever vi også et fortsat øget pres på de pædagogiske arbejdspladser, der er så pressede på arbejdsopgaver, økonomi og stram kommunal styring, at de faktisk ikke kan holde til mere - og det er hele vejen rundt, lige fra dagplejen, til børnehaver, vuggestuer, skoler og vores døgnpædagogiske specialtilbud.

 

Både sektoren og sektorens tillidsvalgte skal bakke Jer op som medlemmer, når NOK er NOK. Vi skal ikke acceptere at gå med 5. barn i dagplejen i lang tid, vi skal ikke acceptere situationer i vuggestuerne, hvor man er alene med op til 12 børn. Vi skal ikke acceptere at man er alene med over 20 børn på stuen i børnehaven fra middag og frem. Vi skal ikke acceptere, at der kun er én voksen på arbejde i hele institutionen, blot fordi der er sommerferie. Vi skal ikke acceptere præmissen om, at der grundet økonomi og stram styring, ikke længere er plads og rummelighed til de af vores kollegaer, der har brug for særlig støtte eller skånehensyn. Det er kollegaer, der oftest er slidt af- og på arbejdspladsen.

 

Sammen tror vi på, at vi kan gøre en forskel! Vi tror på, at det rent faktisk er muligt at få rettet kursen op, og vendt den negative spiral vi er havnet i. Men det kræver at vi står sammen. Det kræver, at I alle tør stå frem, og stå ved, når noget ikke er godt nok. Når noget trænger til et gennemsyn, eller at nogle banker i bordet, og fortæller ledelsen og de ansvarlige politikere om situationen.

 

Opgør med tavshedskultur

Vi skal gøre op med tavshedskultur og stiltiende accept af forhold, der helt åbenlyst ikke er i orden. I har både den politiske og ledelsesmæssige opbakning til at ytre Jer - lad os sammen udfordre, og gøre noget ved det. Lad os sammen ytre os og bryde den tavshedskultur, der desværre har sneget sig ind på nogle af de kommunale arbejdspladser- og lad os sammen slå hårdt ned på de steder, og overfor de ledere, der ikke har forstået budskabet, og hvor man som medarbejder risikere løftede pegefingre eller individuelle samtaler, hvis man kommer til at sige “ for meget” eller sige noget, der ikke lige falder i ledelsens smag. NOK er NOK! Lad os sammen gribe styrepinden og finde en ny og en bedre vej, hvor man som medarbejder, trygt kan ytre sig, trygt kan komme med bekymringer. Trygt kan stille spørgsmålstegn ved beslutninger og arbejdsgange, der er bureaukratiske og spild af tid.

 

Uddannelse og kurser

I oplever fortsat, at vi årligt udsender info om pædagogisk assistentuddannelse. Sektoren arbejder målrettet for, at alle der ønsker det, skal have mulighed for at komme afsted på uddannelse. De sidste to år, er vi gået fra 0-1 voksne elever, til nu 11 dagplejere og pædagogmedhjælpere, der enten har været afsted, eller er på vej på uddannelse. Dét arbejde skal vi fortsætte, ligesom vi fortsat skal lægge pres på arbejdsgiverne, for at uddanne endnu flere medarbejdere.

 

De styrkede pædagogiske læreplaner og de 6 læreplanstemaer har holdt sit indtog på dagtilbudsområdet. Fra sektorens side, kommer vi til at slå et slag for, at interesserede medlemmer, henover foråret får mulighed for at deltage i en lang række kursustilbud fra SOSU Nord i Aalborg. Kurser der opkvalificerer og klæder den enkelte på til arbejdet med de 6 læreplanstemaer. Kurser der i det store hele er gratis at deltage i, og hvor arbejdsgiver får en rimelig lønkompensation til at ansætte vikar for.

 

Vi håber I tager godt imod de nye kurser, og får I problemer med at få lov til at komme afsted, er det super vigtigt, at I kontakter Jeres Tillidsrepræsentant eller FOA Frederikshavn, så vi kan være behjælpelige med at få lavet en kursus- eller uddannelsesplan med ledelsen.

 

Som sektor er vi rigtig glade for, at det er lykkedes at få alle ansatte på dagtilbudsområdet omfattet af projekt “Bedre til ord, tal og IT”. Det skal siges, at vi har haft visse opstartsvaskeligheder, hvor enkelte medlemmer, var utilfredse med eller kede af, den måde det hele var tilrettelagt på. Vi har lyttet, og taget kritikpunkterne med ind i det videre arbejde med projektet, der lige snart udvides fra at omfatte alle dagplejere til også at omfatte pædagogmedhjælpere og pædagogiske assistenter. 

Lokale lønforhandlinger er det varm luft og rent bluf?
NEJ det er det ikke, og de seneste 4 år, har både afdelingen og de tillidsvalgte lagt et stort arbejde i at sikre lønforhandling for alle medlemmer af sektoren. Men det er klart, at med 0,3% af lønsummen til forhandling, så er det små-ører vi forhandler om. Eksempelvis svarer de 0,3% til et råderum på imellem 750-820,- kroner ÅRLIGT før skat, på en pædagogmedhjælper og en dagplejers grundløn.
I forbindelse med lønforhandlinger, forsøger vi fortsat at holde fokus på at få løftet dem, der enten aldrig- eller kun i ringe grad, har fået andel i de lokale lønmidler.

Hvis du sidder og tænker på, hvem der forhandler din løn, så forhandler pædagogisk sektor i afdelingen pt. for følgende faggrupper/arbejdssteder:

Afdelingsledere for dagplejere
Konsulent/chef (pædagogisk konsulent)
Hjemmevejledning og dagtilbud
Bofællesskaber
FTR/AMR

Øvrige faggrupper og områder, forhandles af den lokale tillidsrepræsentant eller fællestillidsrepræsentant.

På Læsø er årets forhandlinger afsluttet – dét har ført en forhåndsaftale med sig, hvor der honoreres for pædagogiske AMU/EPOS kurser.  

I forhold til Frederikshavn kommune, så kan i år være det sidste år, hvor direktionen på forhånd melder et beløb ud, der skal forhandles om. Men her skal I vide, at vi ikke falder i det ”dødvande” der tidligere har været. Vi har tænkt os, at der hvert eneste år fremover SKAL forhandles løn – det har vi krav på, og bliver vi spist af med, at der ikke er midler, så videreføre vi sagen i tvistighedssystemet. Vi ved der er midler, for hver gang en erfaren og dyr medarbejder stopper, skal der forhandles om de tilbagefaldsmider der er. Gør vi ikke det, mister vi de andele af lokal løn, vi har brugt to årtier på at forhandle hjem, og dét skal vi under ingen omstændigheder acceptere.

Vi har fokus på medlemsorganisering!
Medlemstallet falder, nu, desværre også i pædagogisk sektor. Siden sidste års sektorgeneralforsamling, har vi haft et fald på 20 erhvervsaktive medlemmer. En del af faldet skyldes et generelt fald i stillingsandele. Fx opsagte medlemmer, hvis stillinger grundet faldende børnetal ikke genbesættes. Her er det klart, at falder stillingsandelen og bliver der færre kommunalt ansatte på området, så vil det få afsmittende effekt på medlemstallet.

Dét afholder os imidlertid ikke fra at slå et slag for organiseringen. Vi har derfor valgt at deltage i en landsdækkende organiseringsindsats i forhold til pædagogmedhjælpere og pædagogiske assistenter. Her får alle arbejdssteder, som minimum, besøg af tillidsrepræsentanten og måske også en gæst fra forbundshuset. Dét sker i november/december måned i år. På arbejdspladsbesøgene sætter vi, udover medlemskabet af FOA, fokus på timelønsansættelser samt tidsbegrænsede ansættelser.

Vi arbejder også på en ekstra indsats i forhold til organisering af omsorgs- og pædagogmedhjælpere og pædagogiske assistenter på det døgnpædagogiske område. Her forventer vi, at en ny landsdækkende grænseaftale imellem FOA, 3F og SL lige snart falder på plads. Det skal dog siges, at vi har et rigtig godt organiseringssamarbejde lokalt, FOA, 3F og SL imellem. I sektoren går arbejdet derfor ud på at få endnu flere til at melde sig ind i fællesskabet, frem for at stå udenfor, og bare nyde godt af de goder både du og jeg sammen betaler for.

Afslutningsvis
Så bestræber vi os på, at årets beretning ikke skal være en trættende maraton fortælling. Derfor – blot i stikordsform, lidt om, hvilke andre områder vi enten har arbejdet med- eller fortsat arbejder med i pædagogisk sektor:

 

  • Vi graver i forældrebetalingen, for at undersøge, om der sker sammenblanding imellem udgiften til fx tilsyn hos private pasningsordninger og den kommunale forældrebetaling. Dét er ulovligt, hvis det sker, og vi har svært ved at se, hvordan man sikre disse udgifter ordentligt adskilt, når det er de samme personer, der køre tilsynene hos både de kommunale dagplejer og de private pasningsordninger. Vi ser gerne, at man ændre praksis, så der ikke er personsammenfald.

  • Vi har fokus på normeringer i børnehave og vuggestue! I efteråret 2017 lavede tillidsrepræsentanterne en ”her og nu” måling på bemandingen. Hvor mange børn der var på den enkelte institution, i forhold til antallet af voksne. Med op til 6 vuggestue børn pr. voksen i nogle vuggestuer og mere ned 11 børn pr. voksen i nogle børnehaver er der klart brug for forbedringer, på et område der er helt urimeligt presset.

    Sektorbestyrelsen har valgt, at der hvert år gennemføres en tilsvarende måling, og at målingerne på sigt skal bruges i det politiske påvirkningsarbejde.

    Det skal også siges, at når vi i sektoren hører om en børnehave, hvor man er alene med over 20 børn fra over middag, en børnehave hvor man i sommerferien er alene med op til 15 børn og i en vuggestue er alene med 10-12 børn, så agerer vi, og tager kontakt til ledelsen. Det er selvfølgelig, under ingen omstændigheder, hverken forsvarligt eller i orden. Dét skal vi sige fra overfor. Men vi kan kun ændre det, hvis vi får sagerne frem i lyset.

  • Omfanget af forskelsbehandling pga. køn er undersøgt, via skriv til TR. Tilbagemeldingen er, at der ikke forefindes særlige regler for mandligt ansatte i Frederikshavn kommune. Problemet vurderes derfor ikke at være aktuelt, lokalt.

  • Vi har i foråret 2018 haft som mål at arbejde med muligheden for at inddrage og organisere forældrerepræsentanter på dagtilbudsområdet. Borgergruppen Birgits Børn så dagens lys henover sommeren 2018. Pædagogisk sektor og FOA Frederikshavn bakker op om borgergruppen og dens 5 budskaber.

    - Dagtilbudsområdet skal ikke finansiere budgetoverskridelser i familieafdelingen
    - Ikke flere fejlslagne sandsynlighedsberegninger om forventet børnetal
    - Følg BUPL og FOA´s anbefalinger om minumums-normeringer:

    Dvs. 3 0-2 årige pr. voksen * 6 3-5 årige pr. voksen * 10 6-10 årige pr. voksen * 3 faste dagplejebørn pr. dagplejer + 1 gæstebarn * 1 dagplejepædagog pr. 12 dagplejere.

    - Bevar den kommunale dagpleje i landdistrikterne
    - Afskaf tavshedskulturen

  • Omfanget af pædagogmøder på dagtilbuds- og skoleområdet er undersøgt via skriv til TR. Tilbagemeldingen er, at der ikke eksisterer pædagogmøder i Frederikshavn kommune.

  • Frederikshavn kommune fik ikke andel i den særlige pulje til sociale normeringer. Vi har dog valgt, i sektorbestyrelsen, at vi via tillidsrepræsentanter og medlemmer vil undersøge det lokale behov for sociale normeringer. Er behovet der, trods manglende andel i puljen? Og er det det, så vil vi efterfølgende lave en strategi for det videre arbejde med emnet lokalt.