Pressemeddelelse

Ikke nok tid til trøst i daginstitutionerne

Det kniber med tiden til at trøste og hjælpe ved konflikter i landets daginstitutioner. Værst står det til de steder, der i en periode af dagen kun har en enkelt voksen til en børnegruppe. Det dokumenterer en ny omfattende undersøgelse, som Bureau 2000 har lavet for FOA.

For lidt tid til at trøste, tage sig af konflikter mellem børn og hjælpe et barn, der har svært ved at komme med i legen. Hverdagen er presset i landets vuggestuer og børnehaver.

Det dokumenterer en omfattende undersøgelse blandt 778 ledere og 451 medarbejdere, som Bureau 2000 har lavet for FOA.

 

Det er femte gang siden 2010, at undersøgelsen bliver gennemført, og hver gang har den givet samme nedslående konklusioner. Dermed er der ikke sket nogen forbedringer på børneområdet, selvom de kedelige kendsgerninger har været velkendte længe.

 

”Det er mig ubegribeligt, at der ikke sker noget, når virkeligheden er, som den er. Jeg tror ikke, at politikerne ligefrem ønsker, at børn i børnehaver og vuggestuer ikke får de nødvendige muligheder for udvikling. Men mange steder er det desværre tilfældet,” siger FOAs formand for pædagogisk sektor Mogens Bech Madsen, der opfordrer politikerne til at sikre handling nu.

 

I 2010 var der 53 procent af svarpersonerne, der dagligt eller flere gange om ugen oplevede, at de ikke kunne give børnene tilstrækkelig omsorg. I 2016 er det 57 procent, der dagligt eller flere gange om ugen oplever, at de ikke kan give børnene tilstrækkelig omsorg.

 

”Ofte er medarbejderne kun én på stuen, og når man er alene med mange børn, er det stort set umuligt at give dem det nærvær, kontakt og hjælp, som barnet behøver, for at kunne udvikle sig og trives,” siger Mogens Bech Madsen.

 

I 2 ud af 3 daginstitutioner står en medarbejder helt alene i en periode om morgenen eller om eftermiddagen. Og der er en klar sammenhæng mellem mangel på omsorg og alenetid. Personalet i institutioner, der planlægger med at en voksen er alene med en børnegruppe i del af dagen oplever væsentlig oftere, at de ikke har tilstrækkelig tid til omsorg end personalet i institutioner, der ikke planlægger med alenetid.

 

Samtidig viser undersøgelsen, at kun 16 procent af lederne af institutionerne mener, at kommunens politikere kender de reelle problemer i daginstitutionerne.

 

”Vi kan hverken byde børnene eller de ansatte de her forhold. Politikerne bliver nødt til at handle på den viden, vi i flere år har foræret dem. En viden, der bør få enhver politiker med ansvarsfølelse til at gå i en reel dialog med de ansatte og give dem en hverdag, hvor omsorg for alle børn ikke kun står på papir med kommunens logo, men er noget, alle børn får hver dag,” siger Mogens Bech Madsen.