Satspulje: Afgørende øjeblik for sikkerhed på bosteder

Der ligger 400 millioner kroner på bordet i satspuljeforhandlingerne. De er øremærket til at løse problemer på landets socialpsykiatriske bosteder, hvor fem ansatte har mistet livet på fire år. Men politisk tumult kan vælte den samlede aftale af bordet.

Meget er der enighed om. Fx et indsatsteam til forebyggelse af vold. Fx fast læge på botilbud.

 

Men politisk uenighed på et særligt punkt truer nu en samlet aftale, der skal forhandles på plads fredag.

 

Det handler om hvorvidt, der skal oprettes nye specialafdelinger i tilknytning til psykiatrien med plads til omkring 150 personer.

 

”Det er mennesker, der lider af psykiske sygdomme og stofmisbrug, som periodevis kan gøre deres adfærd farlig og derfor umulig at rumme i kommunernes socialpsykiatriske bosteder. FOA støtter forslaget om en ny type institution for denne gruppe, fordi det kan være en del af løsningen,” siger forbundsformand i FOA, Dennis Kristensen.

 

”Vi er godt klar over, at det ikke løser alt.”

 

Nogle organisationer og politikere har gjort spørgsmålet om den nye institutionsform til et spørgsmål om mere eller mindre tvang. Det er en forsimplet måde at se problemet på, mener forbundsformanden:

 

”FOA er modstandere af mere tvang, men vi ved af tragisk erfaring fra drab på vores medlemmer, at den kaotiske effekt af svær psykisk sygdom og stoffer, ikke altid kan håndteres på de kommunale bosteder. Her kan personalet fx ikke forhindre folk i at tage stoffer. De kan heller ikke forlange, at beboerne tager den medicin, der holder dæmonerne stangen.”

 

”Som tingene er nu, ser vi flere eksempler på, at de øvrige beboere på kommunernes bosteder ikke tør gå uden for deres egne døre af frygt for den lille gruppe meget syge mennesker, der ikke burde være anbragt i kommunale bosteder, når de bliver udadreagerende,” siger Dennis Kristensen.

 

Han kalder det ”et tredobbelt svigt”: Både af de almindelige beboere, af de ansatte og de meget syge mennesker, der har brug for andre rammer og bedre hjælp.

 

”Vi ville ønske, at man afsatte langt flere penge til en gennemgående reform af hele psykiatriområdet, hvor man oprettede langt flere sengepladser i psykiatrien og afsatte ressourcer til det socialpsykiatriske arbejde på bostederne.”

 

Men det er ikke på bordet, slår Dennis Kristensen fast:

 

”På bordet er 400 millioner kroner og de nye specialafdelinger i tilknytning til psykiatrien.

 

Vi opfordrer kraftigt partierne bag satspuljeforhandlingerne til ikke at lade chancen, for at gøre en forskel, gå til spilde.”