Sosu-assistenter frikendt i sag om overmedicinering

Det var ikke fejl fra tre sosu-assistenter og en sygeplejerske, der førte til en 80-årig kvindes død sidste år i Allinge. Det slog retten på Bornholm i dag fast.

”Det er en tragisk sag, men vi er glade på vore medlemmers vegne”, siger Birthe Runekær, sektorformand hos FOA Bornholm.

 

”Det har været en hård omgang for alle, også familien til den afdøde, så det er godt, at det nu er overstået. Vi håber også at kommunen er opmærksom, og i fremtiden lytter bedre efter medarbejdernes advarsler.”

 

De tre sosu-assistenter og en sygeplejerske var sigtet for overtrædelse af autorisationsloven i en sag om fejlmedicinering af en ældre kvinde som døde den 24. februar 2016 i Allinge.

 

Ifølge anklageren gav de fire ansatte i hjemmeplejen en for høj dosis af medicinen Methotrexat, og det var en medvirkende årsag til, at den 80-årige døde. Den afdøde fik fire tabletter om dagen i stedet for fire tabletter én dag om ugen. Anklageren krævede bødestraf på mellem 3-7500 kroner til de fire tiltalte.

 

De to forsvarere, John Jørgensen og Peter Paldan, fremførte, at der var der tale om sjusk fra kommunens side ved oplæring af medarbejderne i Fælles Medicin Kort. De ansatte fik 2 timers undervisning, og nye ansatte skulle oplæres af ”gamle”.

 

Under retssagen vidnede både områdelederen i hjemmeplejen og underviseren i FMK (Fælles Medicin Kort) i kommunen. Begge blev vist det medicingivningsskema, som sosu-assistenterne arbejdede ud fra, og begge tolkede skemaet som om, borgeren skulle have fire tabletter hver dag.

 

Den sosu-assistent, der først noterede overmedicineringen i Birthe Gerdes elektroniske medicinkort, forklarede, at hun blot gjorde, hvad hun var instrueret i, og at både hun og hendes kolleger havde gjort opmærksom på, at de ikke syntes, at de havde fået nok undervisning.

 

Karen Stæhr, der er sektorformand for Social- og Sundhedssektoren i FOA mener, at sagen bør vække eftertanke i kommunerne.

 

”Den viser, at der ikke er nogen vej uden om at give personalet i plejesektoren den nødvendige tid og uddannelse, også når man indfører ny teknologi. Vi er glade for, at Bornholms Regions Kommune allerede har fulgt op i forhold til vejledningen i FMK, så vi måske kan undgå den slags tragedier i fremtiden,” siger Karen Stæhr.