FOA: Stærkt bekymrende udvikling på daginstitutionsområdet

Antallet af private daginstitutioner er mere end fordoblet siden 2007. Det er uheldigt, for vi risikerer at splitte vores børn i A- og B-hold, advarer FOA, der samtidig frygter et stigende antal konkurser blandt private daginstitutioner, ligesom det er set blandt private hjemmeplejefirmaer.

Antallet af kommunale daginstitutioner falder, mens antallet af private institutioner er mere end fordoblet siden 2007. Dén historie bringer Politiken i dag. FOA har tidligere advaret mod udviklingen, fordi det er med til at splitte vores børn i A- og B-hold.

 

I 2014 undersøgte FOA de private pasningstilbud. Undersøgelsen viste blandt andet, at andelen af børn med forældre uden erhvervsmæssig uddannelse var markant større i kommunale institutioner end i private institutioner. Tilsvarende var det med andelen af børn, der taler andet sprog end dansk derhjemme.

 

”Indtil for få år siden mødtes alle børn, fik fælles erfaringer og dannede venskaber på tværs af sociale og etniske forskelle. Så selv om jeg er sikker på, at private dagtilbud danner ramme om en god hverdag for børnene, er udviklingen altså med til at splitte vores børn op fra barnsben, og det er uheldigt i et bredere samfundsmæssigt perspektiv,” siger FOAs formand for pædagogisk sektor Mogens Bech Madsen.

 

Han frygter samtidig, at konkursbølgen blandt private hjemmeplejefirmaer også vil ramme daginstitutionsområdet.

 

”Det er under to uger siden, at vi senest hørte om en privat børnehave, der gik konkurs. Ældreplejen har de seneste år været hårdt ramt af mange konkurser blandt private hjemmeplejefirmaer. Det er tragisk, hvis børneområdet også skal rammes af en konkursbølge, hvor taberne er børn, forældre og personale,” siger Mogens Bech Madsen.

 

Læs  mere i FOAs undersøgelse ”Udviklingen i private dagtilbud” fra 2014.