Pressemeddelelse

Et skridt mod en mere sikker psykiatri

Partierne bag efterårets politiske aftale om forebyggelse af vold på bosteder blev i går aftes enige om, hvordan aftalen skal omsættes til lovgivning. Det glæder FOA sig over, men peger samtidig på, at der er brug for en national handlingsplan for en bedre og mere sikker psykiatri.

Vejen frem til en endelig aftale har været præget af uenigheder mellem både partier og mellem bruger- og pårørendeorganisationer og mellem fagforeninger.

 

”Jeg er rigtig glad for, at det nu er lykkedes at få opbakning til en løsningen, som på de fleste områder ligner det oprindelige udspils forslag om at etablere 150 nye pladser i eller i tilknytning til psykiatrien reguleret af psykiatriloven,” siger Dennis Kristensen, formand for FOA.

 

De 150 pladser bliver nu oprettet som rehabiliterende psykiatriske afdelinger, som fuldt ud er omfattet af psykiatriloven.

 

"I modsætning til det oprindelige forslag bliver det nu frivilligt at gøre brug af en plads på en rehabiliterende psykiatrisk afdeling. Det betyder desværre, at forslaget ikke i fuldt omfang kan løse bostedernes problem med en gruppe stærkt udad-reagerende og misbrugende mennesker med psykiske lidelser, som bostederne ikke har mulighed for at håndtere. Men forslaget er absolut et skridt i den rigtige retning mod aflastning af bostederne,” mener Dennis Kristensen.

 

De nye afdelinger skal rumme både behandling, misbrugsbehandling og rehabilitering, hvilket glæder formanden for FOAs social – og sundhedssektor, Karen Stæhr:

 

”Den eksplosive udvikling i vold og trusler i den samlede psykiatri skyldes en giftig cocktail af ændringer i brugen af narkotiske stoffer, nedlæggelse af sengepladser i behandlingspsykiatrien og for få medarbejdere. Det skaber en ond cirkel, som de nye rehabiliterende afdelinger skal være med til at bryde.”

 

FOA peger på, at det kræver de rigtige kompetencer og tværfaglige indsatser kombineret med et højt sikkerhedsniveau for alle – både beboere og ansatte – hvis den onde cirkel skal brydes.

 

Samtidig er det afgørende at genskabe den specialisering af bosteder, som blev slået i stykker ved kommunalreformen.

 

”Vi skylder psykiatrien et samlet løft, som bringer behandlingen af psykiske lidelser op på niveau med behandlingen i resten af sundhedsvæsenet. Derfor vil jeg kraftigt opfordre sundhedsministeren og socialministeren til at sætte sig i spidsen for en fortsat dialog om, hvordan vi skaber en national plan for det helt nødvendige løft af den samlede psykiatri,” siger Karen Stæhr.