Pressemeddelelse

FOA: Gode toner fra regionerne

Danske Regioners nye tilgang til en øget sammenhæng i behandlingssystemerne er den rigtige vej at gå. Det mener FOA, der ønsker mere fokus på patienten i stedet for systemet.

Danske Regioner vil skifte fokus fra behandling på hospitalerne til at se på den samlede leveringskæde i sundhedsvæsenet, så det samlede patientforløb opleves som ét sammenhængende forløb.

FOA har tidligere i samarbejde med Danske Patienter, DSR og Lægeforeningen foreslået nye organisationsformer med fælles budget, ledelse og tilrettelæggelse. FOA hilser derfor Danske Regioners tanker velkommen.

 

”Jeg er glad for, at Danske Regioner har fået øjnene op for, at sammenhængen – eller mangel på samme – er akilleshælen for vores sundhedssystem. Det er netop sammenhængen og samarbejdet mellem systemerne, der skal sikre, at ingen falder i et hul mellem to stole,” siger Karen Stæhr, formand for FOAs social- og sundhedssektor, som repræsenterer knap 100.000 medarbejdere i det nære sundhedsvæsen i kommuner og i regioner.

 

”Jeg opfatter det som en udstrakt arm fra regionernes side om, at vi fremover skal se på hele patienternes behandling, pleje og genoptræning som en helhed uanset, om den finder sted i det ene eller det andet system,” siger Karen Stæhr.

 

FOA tager også godt imod regionernes opgør med den aktivitetsbaserede styring, ligesom regionernes fokus på ulighed i sundhed og ønske om en national handlingsplan for forebyggelse ifølge FOA er den rigtige vej at gå.

 

”Det er en stor men også vigtig ambition at tænke mere i forebyggelse end i helbredelse. Og det er helt afgørende, hvis vi skal gøre op med den ulighed, der stadig præger vores sundhed i Danmark, og som betyder, at mænd, med kort uddannelse, dør 10 år tidligere end mænd med en lang uddannelse. Der skal langt mere forebyggelse til, hvis vi skal af med den ulighed,” siger Karen Stæhr.

 

Hun savner dog, at regionernes udspil også kigger på medarbejdernes rolle og kompetenceudvikling.

 

”Medarbejderne i sundhedssystemet har en lang række forskellige kompetencer. Og hvis vi skal sikre et godt sundhedsvæsen, så er det vigtigt, at vi tager alle medarbejderes kompetencer i brug, så ingen oplever, at deres kompetencer ikke bliver brugt fuldt ud,” siger Karen Stæhr.

 

Hun opfordrer dermed til at bruge det såkaldte LEON-system, så opgaverne bliver tilrettelagt efter det lavest mulige omkostningsniveau.