Pressemeddelelse

Løngabet vokser: FOA går til kamp mod uligheden i løn

På det offentlige arbejdsmarked sakker lavtlønnede faggrupper bagud i lønudvikling. Især kvinder bliver snydt, og det vil FOA lave om på. Forud for 1. maj blæser fagforbundet, der organiserer over 180.000 danskere på det offentlige og private arbejdsmarked, til kamp mod den voksende lønskævhed, hvor højtlønnede faggrupper vinder og lavtlønnede taber terræn.

”Vi er vidne til en helt skæv lønudvikling. Mens højtlønnede faggrupper opnår betragtelige lønstigninger, taber de lavtlønnede terræn. I FOA er vi meget bekymrede for det voksende løngab. Det er en del af den stigende ulighed i vores samfund, som dagligt mærkes af fx dagplejeren, sosu-assistenten og den kommunale kantinemedarbejder,” siger Dennis Kristensen, forbundsformand i FOA.

I perioden 2011-2016 steg netto-månedslønnen for dagplejere (4 børn) med 1.773 kroner, mens offentlige ledere i snit fik 8.774 kroner mere.  Omregnet til årsløn er dagplejerens årsløn altså steget 21.276 kroner, mens lederens årsløn er steget med 105.288 kroner – fem gange så meget som dagplejerne. Det gælder personer, der varetog det samme job i perioden.

Nettomånedslønnen for kommunalt ansatte er i gennemsnit steget med 2.924 kroner fra maj 2011 til maj 2016 for ansatte, der i perioden har varetaget den samme stilling. Alle FOAs større faggrupper ligger under den gennemsnitlige lønudvikling. Det samme gør fx sygeplejersker og pædagoger.

”Der er en klar tendens til, at de traditionelle kvindefag bliver snydt i det offentlige lønspil. Det handler dels om en uretfærdig model for lønudvikling, hvor de højestlønnede altid får mest. Men det handler også om, at man lokalt i kommuner og regioner er nødt til at indse, at kernemedarbejderne, der varetager den basale pleje og service, også skal anerkendes med lønstigninger,” siger Dennis Kristensen.

Han påpeger, at et flertal af danskerne går ind for mindre forskel. Således siger 55 procent af danskerne ifølge en befolkningsundersøgelse foretaget af Epinion for FOA, at de ønsker mindre forskel på lønnen for højt- og lavtlønnede, mens kun fem procent af danskerne går ind for større lønforskelle. 

”Lønudvikling er af de mest uligheds- eller lighedsskabende faktorer i samfundet. Det går den gale vej, hvis man ønsker, at der skal være mindre forskel mellem lønnen til lavtlønnede og lønnen til højtlønnede. Derfor er FOAs nye kampagne om mere løn til de lavtlønnede fuldstændigt i tråd med den generelle holdning hos danskerne,” siger Dennis Kristensen.