To omsorgsmedhjælpere får ca. 400.000 kr.

To omsorgsmedhjælpere arbejdede i årevis som timelønnede ansatte, selvom de havde ret til fast ansættelse på månedsløn.

Århus Kommune efterbetaler nu i alt ca. 400.000 kr. før skat til to omsorgsmedhjælpere, som i flere år arbejdede som løst ansatte timelønnede i en lokal døgninstitution. Omsorgsmedhjælperne havde ellers arbejdet så meget, at de havde krav på at blive ansat fast, og de henvendte sig til FOA Århus, som undersøgte sagen.

- Vi havde et meget stort ansvar på institutionen og arbejdede i faste vagter, og så tænkte vi, at det ikke kunne være rigtigt, at vi ikke fik mere i løn, fortæller en af de to omsorgsmedhjælpere, Martin Sejersen.

Den løse ansættelse havde betydet, at omsorgsmedhjælperne længe havde fået løn efter for lave løntrin, og Århus Kommune har nu erkendt, at kommunen skal efterbetale pengene fra 1. januar 2011. Det drejer sig om ca. 400.000 kr. for de to omsorgsmedhjælpere tilsammen.

- Det er rart, at sagen nu er afsluttet, men jeg synes egentligt, det er urimeligt, at man skal føre en sag for at få de penge, som man har krav på, siger Martin Sejersen.

Under de to omsorgsmedhjælperes løse ansættelse var reglen, at mere end 8 timers arbejde gennemsnitligt pr. uge i en fire ugers periode eller mere berettigede til fast ansættelse.

I dag er reglerne mere komplicerede, men arbejder timelønnede FOA Århus-medlemmer i et vist omfang på en arbejdsplads i mere end fire uger, så kan det være en god idé at kontakte fagforeningen og få undersøgt, om de har ret til at blive ansat fast.