TV: Kaos på psyk

TV: Kaos på psyk

Nattevagter alene med en uerfaren vikar, lang ventetid på hjælp i hverdagen, vold, trusler og stress. Det er situationen lige nu på psykiatrisk hospital AUH Risskov. Tirsdag holdt medarbejderne møde, og meldingen er klar. Der skal ske noget nu.

Knap 100 medarbejdere fra psykiatrisk hospital AUH Risskov kom til fyraftensmøde kl. 15.00, og der var meget at tale om. Vold og trusler er nemlig desværre blevet hverdag, og situationen er alvorlig.

- Den er jo så alvorlig, at medarbejderne er ved at have fået nok. De synes, at det er rigtig træls at blive truet hele tiden, det er rigtig træls ikke at vide, om man kommer sikkert hjem fra arbejde, om man risikerer at havne på skadestuen, eller det der er værre, som det vi har set på socialområdet, at folk bliver slået ihjel, sagde fællestillidsmand Bent Lykke fra FOA før mødet.

Medarbejderne har gennem flere år oplevet konstante nedskæringer på både personalet og antallet af sengepladser. Det betyder, at det i dag kun er de sygeste patienter, som bliver indlagt, og de er ofte mere udadreagerende og voldsomme end tidligere.

- Der skal mere personale og flere sengepladser. Mere sikkerhed, hvor der bliver fokuseret på personalets sikkerhed, for sikkerheden skal være der, når vi arbejder med farlige patienter, og det gør vi hele tiden, sagde nattevagt og social- og sundhedsassistent Per Rønnov.

Alle faggrupper var inviteret til mødet, og der var repræsentanter fra både FOA, Dansk Sygeplejeråd og Socialpædagogernes Landsforbund. Der var masser af beretninger om uacceptable episoder fra de ansatte, og de spændte vidt. Det største problem er normeringer. Der er simpelthen for få ansatte. I 2015 bad de ansatte andre afdelinger om hjælp 2.786 gange eller knap otte gange hvert døgn.

Fællestillidsrepræsentanterne fra FOA og Dansk Sygeplejeråd havde onsdag møde med ledelsen i Region Midtjylland, og både medarbejdere og FOA Århus forventer, at der kommer til at ske forandringer.