Pressemeddelelse

Høj pensionsalder levner kun få gode leveår for kortuddannede

Når pensionsalderen hæves får de kortuddannede markant færre gode pensionist-leveår end de langtuddannede. Politikerne bør overveje differentieret pensionsalderen, mener FOA.

En højere pensionsalder har ikke kun betydning for, hvor mange år man får som pensionist. Den har også betydning for, hvor mange gode leveår – dvs. år uden aktivitetsbegrænsninger – man får.
Med en pensionsalder på 68 år vil ufaglærte kvinder kun få tre gode leveår som pensionister, mens de højtuddannede kvinder vil få otte gode leveår. Det viser nye tal, som FOA har fået lavet.

”Når Radikale foreslår, at pensionsalderen skal sættes i vejret tidligere end hidtil planlagt, så ville det klæde dem at tage højde for, at levetiden er meget ulige fordelt. Det kan godt være, at vi i gennemsnit bliver ældre, men tallet dækker jo over, at levetiden for de højtuddannede vokser betydelig mere end levetiden hos dem, der har kort eller ingen uddannelse,” siger FOAs formand, Dennis Kristensen.

Nye tal, som Institut for Folkesundhedsvidenskab har beregnet for FOA, viser, at en forhøjelse af pensionsalderen til 68 år vil give højtuddannede kvinder fem gode leveår mere end ufaglærte kvinder, mens højtuddannede mænd får fire gode leveår mere end ufaglærte mænd.
”Jeg synes, at det er meget ensidigt at fokusere på, at man skal have en bestemt alder for at kunne gå på pension, for der er stor forskel på, hvornår man starter på arbejdsmarkedet, og hvor nedslidt man bliver,” siger FOAs formand, Dennis Kristensen, og fortsætter:
 
”I stedet for at tro, at alle passer ind i samme regelsæt, bør politikerne i stedet overveje, om pensionsalderen bør være differentieret eller løse de mest nedslidtes problem ved at reparere på den ødelagte efterlønsordning. Seniorførtidspensionsordningen, som politikerne indførte som et plaster på såret, har jo vist sig heller ikke at fungere.”
 
Tallene om leveår med eller uden aktivitetsbegrænsninger indgår i FOAs 10 forslag til mere lige sundhed, som sætter fokus på, hvordan en rengøringsassistent og en direktør får lige mange leveår. 

Læs mere: FOAs 10 forslag til mere lige sundhed