Nedslående: Ingen ferie til handicappede i hver 5. kommune

I 18 ud af landets 98 kommuner kan handicappede borgere få en ledsager med på nul feriedage om året. Og i 17 af landets kommuner tilbydes de handicappede borgere ikke ledsagelse til fritidsaktiviteter. Meget nedslående tal, mener FOA.

De fleste vil mene, at ferie og fritidsaktiviteter er en helt naturlig del af enhver danskers liv. Sådan ser virkeligheden ikke nødvendigvis ud for borgere med fysiske og psykiske handicap, der bor på de kommunale bosteder eller er afhængig af støtte i eget hjem.

Det står igen klart efter KL i dag har offentliggjort resultatet af en rundspørge blandt landets 98 kommuner. 18 kommuner svarer, at serviceniveauet for ledsaget ferie er nul dage om året, og 17 kommuner svarer nul dages ledsagelse til fritidsaktiviteter.

”Det er nedslående, at så mange kommuner forhindrer handicappede i at få et udadvendt og aktivt liv ved ikke at sørge for et rimeligt niveau af faglig ledsagelse til ferier og fritidsaktiviteter. Det er også helt galt, at den enkelte handicappedes muligheder og livskvalitet er helt afhængig af hvilken kommune, de bor i. Faglig ledsagelse på ferier og til fritidsaktiviteter burde være sikret som et retskrav over hele landet,” siger sektorformand Jakob Sølvhøj fra FOA.

Dårlig normering

I juni måned viste en rundspørge blandt FOA-medlemmer på landets botilbud, at tre ud af fire oplevede, at mulighederne for faglig ledsagelse af beboerne til ferier og fritidsaktiviteter var blevet ringere. Hver anden deltager i undersøgelsen mente grunden var besparelser og dårlig normering.

”Vi forsøgte at råbe politikerne op under forhandlingerne op til finansloven. Vi foreslog et retskrav på 15 timers faglig ledsagelse om måneden, der kunne samles til en årlig ferie, men desværre blev handicappede danskere spist af med et helt utilstrækkeligt satspuljeforlig, der med 39 millioner fordelt over 4 år til ledsagelses-forsøgsmidler slet slet ikke indeholder tilstrækkelige midler til at løfte opgaven,” fortsætte Jakob Sølvhøj.

KL’s undersøgelse viser også, at 36 kommuner formidler kontakt til private leverandører af ledsagelse, og 40 kommuner formidler kontakt til frivillige organisationer, der kan tilbyde ledsagelse.

Økonomi over behov

"Det kunne tyde på, at man tænker mere i økonomi end i borgerens behov. Det skal altid være borgerens behov, der afgør hvilken faglig ledsagelse, borgeren har brug for," siger Jakob Sølvhøj.

Ligeledes viser KL’s undersøgelse, at 46 kommuner tilbyder tilkøb af ledsagelse.

"Jeg håber ikke, at det er udtryk for, at næsten halvdelen af landets kommuner ikke har forstået, at der ikke er brugerbetaling på ledsagelse," siger Jakob Sølvhøj.