Syriske Ibrahim lærte dansk på tre måneder

Ibrahim Toto flygtede fra Syrien og kom til Danmark. Ved at arbejde på et vaskeri, der tilbyder sprogundervisning, kan han allerede begå sig på dansk.

Larmen overdøver det meste, men man hører alligevel tydligt Ibrahim Toto, der glad hilser på sine kolleger på Midtvask.

Han er på vej til danskundervisningen, der ligger to etager over det store industrivaskeri, som holder til i bygninger på Århus Kommunehospital. Det er en praktisk ordning som i følge vaskerichef Pernille Lundvang kun er positiv.

”Det er det, jeg kalder en win, win, win. Midtvask får superdedikerede medarbejdere, flygtningene får langt mere ud af deres praktik, og det danske samfund får langt bedre integrerede mennesker ud i den anden ende,” siger hun.

Arbejde frem for sofaen
26-årige Ibrahim Toto fra Syrien smiler meget. Han er tydeligvis glad for sit arbejde ved vaskeriets maskiner, og hans hænder arbejde hurtigt og rutineret med lagner, trøjer og håndklæder.

”Jeg er meget glad. Jeg vil hellere arbejde end ligge derhjemme på sofaen. Det er meget godt,” siger han.

Det danske sprog kommer i korte sætninger, og han leder lidt efter ordene. Men det er også kun tre måneder siden han startede i vaskeriet.

”11 timer hver dag jeg møder nye mennesker, jeg snakker dansk. Det er meget, meget godt for mig,” smiler han.

Meget nemt
Ordningen kom i stand efter en idé fra vaskeriets tidligere tillidsmand. Og i følge vaskerilederen var det overraskende nemt at komme i gang,

”Vi tog kontakt til Integrationsnet, der er en del af Dansk Flygtningehjælp, og de var med på idéen med det samme. Vi skulle bare stille lokaler til rådighed til undervisningen, og så var vi i gang,” siger hun.

Pernille Lundvang er så begejstret for ordningen, at hun ikke forstår, hvorfor det ikke er mere udbredt.

”Alle danske virksomheder burde vide, hvor nemt det er. Vi kan slet ikke få armene ned over, hvor godt det fungerer, og jeg kan se, hvor glade flygtningene er for at have en dagligdag med mening,” siger hun.