Fik nok af rådne tænder

Pædagog Brith Jacobsen har set alt for mange rådne og ødelagte tænder hos 3-6-årige. Derfor børster hun børnenes tænder i børnehaven.

Redigeret 20. februar kl. 10.15.

Rådne tænder og sorte rande om tandkødet. Det er hverdag for flere børn ifølge børnehavepersonale, som Fagbladet FOA har været i kontakt med.

Næsten halvdelen, der arbejder i dagtilbud for børn i 0-6-års alderen, oplever i større eller mindre grad dårlig tandhygiejne hos børn, der kommer fra svært stillede familier. Det viser en ny undersøgelse fra FOA.

Hvis ikke børnene får børstet tænder, kan det gå slemt ud over dem. Det oplevede pædagog i Frederiksværk Børnehus Brith Jacobsen.

”Jeg havde tre, fire børn, der havde fået taget op til 10 tænder ud. Det var forfærdeligt. Når jeg åbnede deres mund, så lugtede der råddent. De havde helt tydeligt ondt,” fortæller hun til Fagbladet FOA.

Tandbørsten i egen hånd
I Frederiksværk Børnehus tog Brith Jacobsen tandbørsten i egen hånd. Med kommunens og forældrenes tilladelse etablerede hun et samarbejde med den kommunale tandpleje.

Nu har tandbørstning været en naturlig del af dagligdagen i mere end to år for børnene på hendes stue.

”Jeg har ikke de her grelle tilfælde mere, som jeg havde dengang. De børn, vi har nu, får børstet tænder, fra de starter hos os,” siger hun.

”Fantastisk positivt”
Det kan have store konsekvenser, hvis ikke børn fra barnsben bliver vænnet til at skulle have børstet tænder, advarer professor ved tandlægeskolen i Aarhus Dorte Haubek.

”Deres mælketænder er vigtige af flere grunde, og blandt andet er de pladsholder for næste tandsæt. Hvis mælketænder tager skade, vil det kunne have konsekvenser i nuet og fremadrettet,” siger hun til Fagbladet FOA.

I den kommunale tandpleje i Halsnæs Kommune lovpriser tandplejeleder Lis Rathsach samarbejdet.

”Det er fantastisk positivt, og det gør vores arbejde mere effektivt. Vi har et ansvar for at være opsøgende, men vi har ikke den daglige og direkte adgang til børnene og forældrene, som de har i børnehaven,” siger hun.

Hygiejne skal være på plads
Som udgangspunkt er det ikke tilladt at børste børnenes tænder i dagsinstitutioner, fordi en række hygiejniske forholdsregler skal være på plads, skriver Sundhedsstyrelsen i ”Hygiejneregler i daginstitutioner” fra 2013.

Frederiksværk Børnehus har blandt andet fået lov, fordi børnene har deres egen tandbørste i et tandbørstehylster med navn på, som efter tandbørstningen bliver de låst inde i et skab.

Samtidig er der udarbejdet en seddel til forældrene, hvor de giver deres tilladelse til, at tandplejen og pædagogerne må udveksle oplysninger om børnenes tænder.
Brith Jacobsen oplyser, at der aldrig har været forældre, der ikke har givet den tilladelse.