Lægen siger stop, men Joan skal job-afklares

Selv om hun har tiltagende leddegigt, og lægen anbefaler førtidspension, så holder jobcentret 59-årige Joan Thomsen fast i et ressourceforløb.

”Det føles, som om jobcenteret kun har ét sigte, nemlig at jeg skal arbejde….om jeg så skal slæbe mig derhen.”

Sådan siger 59-årige Joan Thomsen fra Kolding. Hun har arbejdet i over 30 år, som først fabriksarbejder og siden pædagogmedhjælper. Men siden 2013 har hun været uden for arbejdsmarkedet på grund af leddegigt. Hun har haft lidelsen i seks år, har tiltagende smerter og får hver uge indsprøjtninger på Kolding Sygehus.

”Somme tider, når jeg vågner om morgenen, har jeg så stærke smerter, at jeg skal kaste op. Jeg har fået fjernet knuder på hænder, albuer, fødder og sågar én i lungen,” siger hun til Fagbladet FOA.

Læge: Ikke flere afklaringer
Hun kan ikke forstå, at hun ikke kan få tildelt førtidspension, men bliver holdt fast i et såkaldt ressourceforløb, der skal afklare hendes muligheder for at komme i arbejde.

Og det på trods af, at overlæge Karin Grau fra Kolding Sygehus anbefaler, at man stopper afklaringerne, og at Joan Thomsen får førtidspension.

”Tilstanden er stationær, og det foreslås, at man ikke foretager flere funktionsafklaringer, idet patienten trods maksimal behandling alligevel vil se perioder med svære forandringer,” skriver hun.

Ser på det samlede billede
Fagbladet FOA har spurgt Jobcenter Kolding, hvorfor man har siddet den lægelige anbefaling overhørig.

”I rehabiliteringsteamet ser man på det samlede billede og ikke kun på det lægelige. Så hvis man kan gøre bare en lille smule for at få Joan i job, skal det gøres. Det er derfor hun er kommet i ressourceforløb,” siger rådgiver i jobcentret Karen Ærenlund Brogaard.

Joan Thomsens sag blev sammen med andre eksempler lagt frem på en høring om ressourceforløb, som FOA og andre organisationer holdt i onsdags, og hvor blandt andre en række politikere deltog.