Lillian Pedersen har flere gange fået at vide, at hun ikke kunne komme på toilet, fordi der ikke var tid til det.
Lillian Pedersen har flere gange fået at vide, at hun ikke kan komme på toilettet på grund af manglende tid. Se, hvad det fik hende til at føle i videoen her på siden.
Foto: Marie Louise Taarnskov

Mindre tid til at hjælpe på toilettet

Tidspresset på landets plejehjem og plejecentre gør, at flere ældre må bruge ble i stedet for at komme på toilettet. Samme problematik findes også i hjemmeplejen, hvilket Lillian Pedersen har oplevet.

Tre ud af ti FOA-medlemmer, der arbejder på et plejehjem eller plejecenter, har i løbet af de seneste to år fået mindre tid til at hjælpe beboerne på toilettet.

Det viser en ny medlemsundersøgelse fra FOA.

Samme problematik gør sig også gældende i hjemmeplejen, hvilket 69-årige Lillian Pedersen har prøvet på egen krop:

”Jeg har flere gange oplevet, at aftenvagten bad mig om at gøre det i bleen, fordi det var hurtigere for hende at skifte den end at hjælpe mig på toilettet, men sådan er det heldigvis ikke længere,” fortæller Lillian Pedersen, der bor i Brøndby Kommune.

Her har man de senere år arbejdet på at få visiteret ordinære toiletbesøg hos de ældre i stedet for blot at komme for at skifte deres ble.

Hør Lillian Pedersen fortælle om sine oplevelser hér:

Uværdigt for de ældre
En tidligere medlemsundersøgelse fra FOA viser, at 17 procent af medarbejderne i ældreplejen mindst én gang om ugen oplever, at de må give de ældre ble på, fordi der ikke er tid til toiletbesøg.

”Det er stærkt problematisk, at vores ældre medborgere må lide under, at der ikke længere er tid til de helt basale plejeopgaver,” siger formand for FOAs Social- og sundhedssektor, Karen Stæhr, til Fagbladet FOA og fortsætter:

”Vi har igennem årtier kæmpet for mere værdighed i ældreplejen. Især for de ældre, men så sandelig også for vores medlemmer, der ikke føler, at de har mulighed for at udføre deres job med den faglighed, de gerne vil på grund af de mange besparelser.”

Frem mod det kommende folketingsvalg sætter FOA fokus på forskellige velfærdsområder – heriblandt besparelser i ældreplejen. 

Se mere på www.detrigtigevalg.nu