I Vuggestuen Lønneberg i København er der ingen overenskomst. Det var en af grundene til, at pædagog Karina Toft Møllenberg kun var der i to måneder.
Foto: Jørgen True

Ringe arbejdsvilkår i privat vuggestue

Den private vuggestue Lønneberg på Vesterbro har ingen overenskomst og udskiftningen af personale har været hyppig.

Det kan være svært at have stabile medarbejdere, hvis ikke arbejdsforholdene er gode.

Om Vuggestuen Lønneberg på Vesterbro fortæller en nuværende og flere tidligere ansatte, at den var præget af meget sygdom og mange opsigelser på kort tid.

Læs også: Ejer trækker millionbeløb ud af vuggestuer

Læs også: Politikere: Slut med profit på børn

Fik ikke fuld pension
En af dem, der fik en kort karriere i vuggestuen - to måneder- er pædagog Karina Toft Møllenberg. Hun var utilfreds med flere forhold.

”Jeg fik to forskellige ting at vide om medarbejdernes barselsvilkår, og der var ingen overenskomst. Til samtalen sagde lederen, at lønningerne fulgte BUPLs overenskomst, men det holdt ikke stik, og jeg fik ikke den fulde pension,” siger hun til Fagbladet FOA.

Ingen overenskomst
Ejeren af institutionerne, Henrik Buemann, oplyser til Fagbladet FOA, at han har tiltrådt en overenskomst med Landsorganisationen Danske Daginstitutioner i 2014. 

Det afviser faglig konsulent i organisationen Steen Sterndors.

”De er medlemmer hos os, men det er ikke det samme som at have tiltrådt en overenskomst,” siger han.

Frygter norske tilstande
Formanden for Pædagogisk Sektor i FOA Jakob Sølvhøj ser det som et problem, at en stor del af de private daginstitutioner ikke har overenskomst.

”Det betyder, at der er frit slag for dem, der ejer og driver institutionerne. De kan aflønne personalet, som de har lyst til. Jeg mener, det er uacceptabelt, at privatinstitutioner, der drives for offentlige midler, kan foretage social dumping over for personalet og forringe vilkårene for børnene gennem lave normeringer,” siger han.

Han frygter, at Danmark vil få norske tilstande på området. I Norge bruger man 30 milliarder om året på daginstitutioner året, hvoraf cirka halvdelen går til private institutioner. Ifølge norsk forskning får de ansatte i private institutioner ringere lønninger og pensionsindbetalinger end i de offentlige. Normeringerne er også ringere end i de offentlige institutioner.