Nu vil vi have mere i løn

Højere løn til lavtlønnede, så reallønnen sikres. Det er et af de vigtigste krav fra FOA ved de kommende overenskomstforhandlinger i 2015.

Opdateret 22. oktober 2014.

Lavtlønnede skal have flere penge i lønningsposen, så de ikke sakker længere bagud i forhold til dem med de tykkeste tegnebøger. Det er et af FOA’s vigtigste krav ved de kommende forhandlinger om overenskomsterne i 2015, OK15.

”De højtlønnede er stukket af ved de lokale lønforhandlinger. Chefer i kommuner og regioner har tilsyneladende er tendens til at belønne akademikere, der ofte ligner dem selv, frem for dem, der faktisk udfører velfærdsopgaverne,” siger forbundsformand i FOA Dennis Kristensen.

Lønstigninger i kroner og øre
For at sikre, at lavtlønnede får flere penge på kontoen, stiller FOA krav om, at lønstigningerne skal gives som beløb i kroner og øre i stedet for lønstigninger i procenter – eller alternativt som en kombination af kronebeløb og procentstigninger.

”Det er sjovere at få en procent mere, når man tjener 500.000, end hvis man tjener 200.000 kroner. En kontant stigning i kroner og øre er lige sjov at få for både dem, der tjener meget mest og dem, der tjener mindst,” forklarer forbundsformanden.

Kravene til de kommende overenskomstforhandlinger i 2015, OK15, er blevet vedtaget på et strategimøde af FOAs hovedbestyrelse tirsdag.

Spisepauser til alle
Det blev også besluttet at stille krav om spisepauser til alle, der er på vagt i mere end fire timer ad gangen. FOA har haft en række sager, hvor arbejdsgiverne har fjernet spisepausen for medarbejdere, der er på vagt i seks timer eller derunder.

”Det er helt absurd, at man kan forhindres i at holde spisepause, når alle andre holder pause. Dem, der har knoklet i seks timer, har lige så meget brug for en pause som dem, der har været på en længere vagt,” siger Dennis Kristensen.

Uddannelse og tryghed i ansættelsen
Uddannelse og tryghed i ansættelsen bliver også centrale temaer for FOA ved OK15-forhandlingerne. Det blev blandt andet vedtaget, at FOA stiller krav om længere opsigelsesvarsler og ret til uddannelse og vejledningsforløb, når en medarbejder bliver opsagt.

I alt blev omkring 40 krav vedtaget til OK15. Deriblandt blev der også vedtaget et krav om, at alle skal have overarbejdsbetaling, når de arbejder mere, end de er ansat til. Folk, der for eksempel er ansat en i 30 timers stilling, skal også have overarbejdsbetaling, når de arbejder mere end 30 timer, lyder FOAs krav.

Lønmodtagernes krav for kommunalt og regionalt ansatte bliver endeligt koordineret med de andre lønmodtagerorganisationer den 15. december i den nye organisation Forhandlingsfællesskabet, som består af 53 organisationer. Forhandlingsfællesskabet repræsenterer i alt 573.000 ansatte i kommuner og regioner. 

Læs også: Kommunerne vil pille ved arbejdstiden

Læs mere: Tema om OK15 her på foa.dk