Rygskade
Arbejdsskader, for eksempel en rygskade, hvor der kan være fejl i udmålingen af erstatningen, kan nu genoptages.
Foto: Colourbox

Gamle jobskader skal frem i lyset

FOA tilbyder at stille sit medlemsregister til rådighed, når Arbejdsskadestyrelsen skal på jagt efter sager, der skal genvurderes efter skarp kritik af sagsbehandlingen.

Efter at kammeradvokaten har påvist mange fejl i behandlingen af arbejdsskader, har beskæftigelsesminister Mette Frederiksen åbnet op for, at gamle sager kan genoptages i Arbejdsskadestyrelsen.

Styrelsen har i første omgang bedt folk med mistanke om, at der er lavet fejl i deres arbejdsskadesag, henvende sig på en hotline.

Men sådan kan problemet slet ikke løses, mener FOA, der arbejder med mere end 4000 anmeldelser af arbejdsskader om året.

Minister vil rydde op
Arbejdsskadestyrelsen må selv på banen og finde de tvivlsomme sager.

”Det er svært for det enkelte medlem at afgøre, om der er fejl i sagen, og vi kan ikke sidde i FOA og gennemgå titusindvis af sager,” siger konsulent i FOA Per Grieger-Rene.

Derfor beder FOA nu Datatilsynet om tilladelse til, at FOAs medlemsregister samkøres med Arbejdsskadestyrelsens register over arbejdsskader.

”Det er en kæmpeopgave, men det er også en alvorlig sag, og ministeren har lovet, at der skal ryddes op,” siger Per Grieger-Rene.

For lave vurderinger
Kritikken af Arbejdsskadestyrelsens praksis har især handlet om vurderinger af erstatning for tab erhvervsevne, oplyser FOA-konsulent Helle Thunø, der også repræsenterer forbundet i Arbejdsskadestyrelsens erhvervssygdomsudvalg.

”De sager, det kan være relevant at genoptage, handler derfor for eksempel om, at erhvervsevnetabet er vurderet for lavt eller årslønnen fastsat for lavt. Og den forventede indtjening, hvis skaden ikke var sket, kan også være for lille,” siger Helle Thunø til Fagbladet FOA.