Plejehjem
Mange borgmestre vil have private firmaer til at overtage velfærdsopgaver som ældrepleje.
Foto: Colourbox

Flere offentligt ansatte skal være private

I en ny undersøgelse vil tre ud fire borgmestre udlicitere mere i løbet af de næste år. FOA ruster sig til kamp for medlemmernes arbejdsforhold.

En rundspørge blandt borgmestre, som dagbladet ”Børsen” har lavet, viser, at mange af FOA's medlemmer skal regne med at skifte arbejdsgiver i løbet af de kommende år.

I hvert fald oplyser tre fjerdedele af de adspurgte borgmestre, at de regner med at overlade flere offentlige opgaver til private firmaer.

Det store flertal af borgmestrene mener, at de på den måde kan spare penge, og de forklarer især behovet for mere udlicitering med dårlig økonomi i kommunerne.

En hel bølge i gang
Ifølge ”Børsen” er private firmaer som Attendo, Aleris og Forenede Care overbeviste om, at større dele af den kommunale ældrepleje ryger på private hænder de kommende år.

”Specielt på hjemmeplejeområdet kan vi nu mærke, at der en hel bølge i gang,” siger Dorte Kofod, der er regionschef i Danmark for Attendo.

Rikke Thorlund Haahr, chef for Udbudsportalen under Kommunernes Landsforening (KL), mener, at kommunerne også vil udlicitere flere plejecentre.

”Der har været en stor vækst på få år, og vi er nu oppe på cirka 10 kommuner, der har udliciteret plejecentre. Jeg tror, vi vil se flere.”

Nye FOA-krav til udbud
FOA mener, at den fælles velfærd har det bedst på offentlige hænder. Men ser det samtidig som en vigtig opgave at sikre medlemmer, hvis arbejdspladser udliciteres, ordentlige arbejdsforhold.

FOA’s hovedbestyrelse har derfor på sit sidste møde inden sommerferien vedtaget 13 forskellige krav til udbud.

FOA kræver blandt andet et ordentligt arbejdsmiljø, at medarbejderne skal inddrages i hele udbuds-processen, og at firmaerne ikke må konkurrere på medarbejdernes løn- og ansættelsesvilkår.