EU klar til dom om fyring af overvægtig

17. juli får den tidligere dagplejer Karsten Kaltoft at vide, om det er i strid med EUs love, at han blev fyret på grund af fedme.

”Hvis man skal fyres, skal det vel være fagligt begrundet,” siger tidligere dagplejer Karsten Kaltoft til Fagbladet FOA.

Men i november 2010 blev han fyret af Billund Kommune på grund af sin vægt på cirka 160 kilo.

Og det er diskrimination, mener både han selv og FOA.

Juridisk tre-trins-raket
17. juli skal det vise sig, om fyringen set med EU-øjne er ok.

I første omgang er det den såkaldte generaladvokat, der kommer med et forslag til afgørelse. Hans forslag plejer dog at blive fulgt af EU-domstolen, der forholder sig til sagen til efteråret.

Derefter genoptager Kolding Byret sin behandling af fyringen. FOA har på vegne af Karsten Kaltoft anlagt sag mod Billund Kommune, og det er også FOA, der har bedt byretten forelægge sagen for EU-domstolen.

Stor interesse for sagen
Domstolen skal afgøre om, om fedme også kan være et handicap og dermed omfattet af EU-lovgivningens forbud mod diskrimination på grund af ”ethvert forhold”.

Dansk lovgivning forbyder diskrimination på grund af blandt andet køn, hudfarve, religion og handicap, men ikke fedme.

Sagen kan derfor få konsekvenser for de danske regler, men den følges også med stor interesse i andre lande.

Arbejdsgiverne afviser diskrimination
Kommunernes Landsforening (KL), der bistår Billund Kommune i sagen afviser, at Karsten Kaltoft har været udsat for diskrimination.

”Det er efter KLs opfattelse lovligt og sagligt, hvis en persons fysiske formåen indgår i vurderingen af den ansattes evne til at bestride et job,” har Karsten Thystrup, kontorchef for jura og EU i KL, tidligere udtalt til Fagbladet FOA.

49-årige Karsten Kaltoft var fastansat som dagplejer i Billund Kommune i over 14 år. Og alle parter er enige om, at han har udført arbejdet til punkt og prikke.
”Jeg var kraftigt overvægtig, da jeg blev ansat, og kraftigt overvægtig, da jeg blev fyret. Men jeg har altid gjort mit arbejde, som jeg skulle,” siger han.