Omprioriteringsbidrag skader velfærden
Aftalen mellem den nye regering og kommunerne indeholder et såkaldt omprioriteringsbidrag på 1 % af de kommunale udgifter, og det vil betyde nedskæringer, forudser FOA Århus formand Kirsten Normann Andersen.

Omprioriteringsbidrag skader velfærden

FOA Århus formand advarer om, at kommuneaftalen mellem regeringen og kommunerne vil betyde nedskæringer.

Aftalen mellem den nye regering og kommunerne indeholder et såkaldt omprioriteringsbidrag på 1 % af de kommunale udgifter, ca. 2,4 mia. kr., som kommunerne i udgangspunktet skal aflevere til staten. Det vil betyde massive nedskæringer, som vil ramme borgerne, forudser FOA Århus formand Kirsten Normann Andersen.

- Det er grotesk, at dette sker blot 14 dage efter valget, selvom et stort flertal i folketinget under valgkampen lovede forbedringer af velfærden, og selvom ledelsen i Kommunernes Landsforening kraftigt protesterede mod omprioriteringsbidraget, da regeringen præsenterede det. Hvordan kan en smal mindretalsregering dog slippe godt fra den manøvre? spørger hun.

Ifølge den nye kommuneaftale får kommunerne nogle af pengene, 1,9 mia. kr., retur, der så skal bruges til nogle bestemte opgaver, som regeringen vil aftale med kommunerne til efteråret.

- Men det betyder stadig en samlet besparelse på en halv milliard, og kommunerne skal jo gennemføre besparelser for 2,4 milliarder, inden de får nogle af pengene igen, forklarer Kirsten Norman Andersen

Hun peger på, at budgetterne på mange kommunale arbejdspladser i forvejen er stramme, og at de enkelte institutioner derfor ofte løbende er i gang med besparelser, som betyder fyringer og forringelser. Desuden laver kommunerne ofte selv sparerunder for at få penge til bestemte opgaver.

- Nu skal de kommunale arbejdspladser så også aflevere ressourcer til regeringens særlige ønsker. Det betyder, at de enkelte arbejdspladser får svært ved at fungere stabilt og tænke langsigtet, siger Kirsten Normann Andersen.