Pressemeddelelse

FOA: Godt at sundhedsudspil sætter fokus på ulighed

Kortuddannede og uuddannede er hårdere ramt af kroniske sygdomme end højtuddannede. Derfor er det glædeligt, at regeringens sundhedsudspil tager fat på problemet med ulighed i sundhed, mener FOA.

Højt uddannede mænd lever i gennemsnit 10 år længere end mænd med kort eller ingen uddannelse. For kvinder er der tale om 6 år. Uligheden i sundheden er derfor det eneste rigtige sted at starte, hvis vi vil forbedre sundhedstilstanden i Danmark mener FOA.

”Jeg synes, at det er glædeligt, at regeringen med sundhedsudspillet tager fat på problemet med ulighed i sundhed og prioriterer folkesygdomme som kræft, og kroniske sygdomme som KOL og diabetes, som især rammer de danskere, der har den korteste uddannelse. Kræfterne skal sættes ind her, hvis alle danskere skal stilles lige i forhold til sundhed,” siger Karen Stæhr, formand for FOAs social- og sundhedssektor.

Hun mener, at der skal gøres noget ekstra for de grupper, der har de dårligste helbredsmæssige udsigter og de færreste leveår, hvis alle skal have lige adgang til sundhed.

”Men hvis en tidlig opsporing af folkesygdomme blandt kortuddannede og ikke-uddannede skal være en succes, skal det ske ved besøg af sundhedspersonale på arbejdspladserne. De kortest uddannede er jo ikke dem, der fylder venteværelserne hos lægen. Her kunne en styrkelse af arbejdsmedicinske klinikker være vejen til at få fat i de kortuddannede og ufaglærte,” siger Karen Stæhr.

FOA finder det positivt, at regeringen også retter projektørlyset mod et af de oftest oversete områder i sygehusvæsenet; nemlig rengøring og hygiejne.

”Rengøring og hygiejnen er afgørende for patienternes behandling, for at modvirke smitte og for at nedbringe antallet af genindlæggelser. Der er brug for at højne kvaliteten på disse områder, som i årevis har været gennem den ene sparerunde efter den anden,” siger Karen Stæhr.

Hun finder det til gengæld ærgerligt, at regeringen ikke tager fat på de overbelægningsproblemer på sygehusene, som er med til at øge risikoen for ringere kvalitet af behandlingen.

”Og så ærgrer det mig, at regering kun kan få øje på læger og sygeplejersker. Autoriserede social- og sundhedsassistenter og andre faggrupper spiller en væsentlig rolle for patienterne i det danske sundhedsvæsen. Det har man indset på akutmodtagelsen på Sydvestjysk sygehus i Esbjerg. Jeg håber derfor, at ministeren vil tage imod en invitation til at besøge denne afdeling sammen med mig,” siger Karen Stæhr.