Pressemeddelelse

Danskerne vil gerne arbejde

6 ud af 10 danskere vil gerne arbejde, selvom lønnen ikke er højere end understøttelse. Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har lavet for FOA.

Ville du tage et job med en løn, der efter skat svarede til dagpenge eller anden understøttelse? Ja – siger 6 ud af 10 danskere i en ny Epinion-undersøgelse. 18 procent siger, at det vil de sandsynligvis ikke.

Undersøgelsen afliver dermed myten om, at danskerne er dovne og kun ønsker at arbejde, hvis gevinsten er meget stor, mener FOAs formand.

”Jeg er overbevidst om, at der findes meget få arbejdssky mennesker her i landet. Langt de fleste vil gerne bidrage til samfundet via et arbejde. Ikke kun på grund af den økonomiske gevinst men også på grund af det sociale sammenhold, der er på en arbejdsplads,” siger Dennis Kristensen.

Han hæfter sig ved regeringens nyligt offentliggjorte forslag om at give kontanthjælpsmodtagere en ekstra bonus, hvis de selv skaffer sig et arbejde.

”I princippet lyder det fint, og det er da også et skridt i den rigtige retning. Men i praksis tror jeg nu ikke, at vi vil se så mange udbetalinger til kontanthjælpsmodtagere, for det er ikke mit indtryk, at det er motivationen for at arbejde, der mangler, men det imod jobbene,” siger Dennis Kristensen.

Og det kan absolut svare sig at arbejde i stedet for at være på fx kontanthjælp. Også selvom jobbet er forholdsvist lavt lønnet. Det viser beregninger, som AE-Rådet har lavet for FOA.

Et par med tre børn har fx 3.626 kroner mere til rådighed efter skat, hvis de får job inden for de lavstlønnede af FOAs-faggrupper, fx ufaglært social – og sundhedsmedarbejder eller pædagogmedhjælper. Og hvis begge får job som ufaglærte i fx en butik, vil de have 2.003 kroner mere til rådighed.

”Beregningerne viser, at det ingen mening giver, når politikere konstant taler om, at det ikke kan svare sig at arbejde. Arbejdet har en enorm central rolle i vores liv og det kan faktisk betale sig at arbejde. Også økonomisk,” siger Dennis Kristensen.

Læs mere: Epinions undersøgelse

Læs mere: AE-Rådets beregninger