Pressemeddelelse

FOA varsler konflikt mod privat børnepasnings-kæde

FOA varsler nu konflikt mod den københavnske børnepasnings-kæde Tinytots. Timelønninger ned til 80 kroner i timen er baggrunden for, at virksomheden nu mødes med både strejke og blokade.

Konflikten vil træde i kraft 1. november, hvis der ikke tegnes overenskomst om ordnede arbejdsforhold. Ingen medlemmer af FOA kan arbejde eller søge arbejde hos den private virksomhed Tinytots, der driver storbørnsordning i Københavns Kommune.

 

Det sker i fuld overensstemmelse med de fagretlige spilleregler på det danske arbejdsmarked og efter, at FOA og LFS, der organiserer FOA-medlemmerne på det pædagogiske område i København, i over et år har forsøgt at få virksomheden til at indføre ordnede forhold.

 

”Vi hverken kan eller vil acceptere, at en privat leverandør af børnepasning laver social dumping i København. Det handler ikke kun om medarbejders løn, men om almindelige forhold, der også har indflydelse på personalets og børnenes trivsel,” siger Dennis Kristensen, forbundsformand i FOA.

 

Timelønninger varierer fra 80-110 kroner i timen for en pædagogmedhjælper. En uddannet pædagog får 125-130 kroner i timen. De ansatte får ingen pension. De har sjældent et fast ugentligt timetal, hvorfor de ikke kender deres næste månedsløn.

 

Virksomheden giver ikke de ansatte ret til barns 1. sygedag, løn under sygdom eller betaling ved barsel. De ansatte får ændret deres vagtplaner med meget kort varsel.

 

Virksomheden er leverandør af privat børnepasning i Københavns kommune. Den opererer fra fire forskellige lokaliteter i København.

 

Virksomheden udnytter, at der ikke er krav om overenskomstlignende vilkår for leverandører af privat børnepasning, sådan som det er tilfældet på fx bygge- og rengøringsområdet. Det er forretning, der sker på bekostning af medarbejderne.

 

Alene på den lave timeløn og manglende pension sparer Tiny Tots årligt knap 78.000 kroner pr. ansat pædagogmedhjælper målt i forhold til en pædagogmedhjælper med et års anciennitet, der arbejder på den almindelige private overenskomst på området.

 

Gør man hele regnestykket op, tjener virksomheden over 100.000 kroner om året på at dumpe løn- og arbejdsforhold pr. ansat. Det handler om, at de heller ikke får betaling for fx løn ved sygdom, pauser, søgne-hellig dage, overtidsbetaling med mere.

 

Det giver den private virksomhed en unfair konkurrencefordel i forhold til andre private børnepasningsvirksomheder, og det kaldes social dumping, siger Thomas Enghausen, almenområdeformand i LFS.

 

”Vi har medlemmer, der arbejder for Tiny Tots. Derfor har vi kendskab til de forhold, virksomheden byder sine ansatte. Jeg har set meget, men det her er slemt. Derfor benytter vi nu det fagretlige system, som det danske arbejdsmarked er bygget op omkring,” siger Thomas Enghausen.