Pressemeddelelse

Tåbeligt og tragisk: Færre får revalidering

Trods dokumenteret effekt får færre mennesker revalidering. ”Tåbeligt og tragisk,” lyder det fra næstformanden i FOA, Mona Striib.

Det er stærkt bekymrende, at stadigt færre mennesker får hjælp til at komme tilbage i job via revalidering, mener næstformanden i FOA, Mona Striib.

Revalidering er nemlig et særdeles effektivt redskab til at gribe folk på kanten af arbejdsmarkedet.

”Udvikling er lige så tåbelig, som den er tragisk,” siger Mona Striib og fortsætter:

”I stedet for at samfundet hjælper folk i varig beskæftigelse, tænkes der kortsigtet. Folk ender ofte i et cirkus af sygemeldinger og arbejdsprøvninger for i sidste ende at blive parkeret på kontanthjælp.”

Vigtig hjælp

Revalidering skal hjælpe folk, der ikke kan varetage et job af fysiske, psykiske eller sociale årsager, så de kan komme tilbage på arbejdsmarkedet.

Det kan være en enlig mor, der ødelægger skulderen og ikke længere kan arbejde som dagplejer.

Revalidering kunne så give hende et økonomisk udgangspunkt svarende til dagpengesatsen, mens hun omskoler sig til en profession, hvor hun kan klare at arbejde.

Men antallet af mennesker, der får revalidering, er i frit fald. I april 2004 var 20.206 personer i revalidering. I april 2014 var antallet 8.184 personer. Det viser tal fra Jobindsats.dk.

Gode jobchancer

Sådan er det trods ordningens dokumenterede effekt:

Ifølge en analyse fra CABI var 36,2 procent af de personer, der afsluttede et forløb med revalidering i 2010, i job eller ordinær uddannelse et år senere.

”Revalidering er en rigtig god investering på lang sigt på grund af den gode beskæftigelseseffekt. Når kommunerne fravælger ordningen, ender det i sidste ende med at koste mere, fordi folk bliver hængende i systemet,” siger Mona Striib.