FOA: Varme hænder erstattes af piller

Den nye aftale om regionernes økonomi betyder afskedigelser i regionerne.

Regionerne får råd til at dække de stigende medicinudgifter. Til gengæld vil man se masseafskedigelser, og aftalen giver ikke penge til flere behandlinger og bedre pleje.

Sådan lyder FOAs analyse af den nye aftale om regionernes økonomi for 2016.

”Det er en pille-aftale. Der er ikke er penge til mange andre ting end medicinen. Regionerne står over for masseafskedigelser, og patienterne vil opleve forringelser,” siger forbundsformand i FOA, Dennis Kristensen.

Aftalen giver godt en milliard kroner til håndtering af stigende udgifter til medicin og øget kapacitet på sygehusene. Det kommer oven på et allerede besluttet løft af det regionale sundhedsområde i 2016 på knap en halv milliard kroner til bl.a. kræft, kronikere og psykiatri.

Men i Region Hovedstaden mangler de fx fortsat 400 millioner kroner på næste års budget. Andre regioner mangler også enorme trecifrede millionbeløb. Alene i Region Sjælland vil det betyde 375 færre ansatte.

”Autoriseret sundhedspersonale erstattes af piller, og med et øget arbejdspres stiger risikoen for utilsigtede hændelser, fejl og dårligt arbejdsmiljø,” siger Dennis Kristensen, der ærgrer sig over, at aftalen ikke løser problemet med stigende medicinudgifter.

Derfor opfordrer han Folketinget til at finde yderligere midler til sygehusvæsenet ved de kommende finanslovsforhandlinger og til at adskille medicinudgifter fra den øvrige drift.

Aftalen betoner vigtigheden af, at personalegrupper sammensættes ud fra lavest mulige omkostningsniveau. Det harmonerer bare ikke med virkeligheden, mener FOAs forbundsformand.

"Knap hver femte autoriserede social – og sundhedsassistent er skåret væk siden 2007. For overlægen og oversygeplejersken fyrer ikke deres egne. Det er vores dygtige medlemmer, der står for skud hver gang,” siger Dennis Kristensen.