DI bruger skønmaleri til at rådgive kommuner

Der er ingen signifikant sammenhæng mellem udgifter og udliciteringsgrad. Det viser en statistisk analyse, der ser på samtlige 98 kommuner – ikke bare de positive eksempler, som interesseorganisationen DI promoverer.

Interesseorganisationen DI tegner et falsk billede af potentialet ved konkurrenceudsættelse af kommunale opgaver. Det er useriøst, lyder kritikken fra både FOA, 3F og HK/Kommunal.

DIs tal bygger på oplysninger fra Udbudsportalen, der viser en gennemsnitlig besparelse på 15 procent. Men Udbudsportalen er en eksempelsamling med de mest succesfulde eksempler.

Ifølge en videnskabelig gennemgang af effekten af udlicitering er der ingen dokumentation for, at de eksempler er repræsentative for den effekt, der vil være ved udlicitering.

Forskningsprojektet 'Dokumentation af effekter ved konkurrenceudsættelse af offentlige opgaver' fra KORA, RUC, Københavns Universitet m.fl. viser derimod, at der ikke dokumentation for en positiv effekt på de store velfærds-områder, mens der er en svag, men usikker økonomisk effekt på det tekniske område.

Denne analyse undersøger den statistiske sammenhæng mellem omfanget af konkurrenceudsættelse i landets 98 kommuner og udgifter per indbygger på tre forskellige områder.

Konklusionen er klar: Der er ingen signifikant sammenhæng mellem udgifter og graden af konkurrenceudsættelse.

Trods det lover DI i et brev til byrådsmedlemmer i landets kommuner, at der er milliarder at hente, hvis kommunerne bare konkurrenceudsætter noget mere.

”DI er ude i et meget uetisk ærinde, der kan få store konsekvenser for borgerne i de enkelte kommuner. I Kolding Kommune sidder de lige nu med en regning på over 14 millioner kroner fra to private plejefirmaers konkurser,” siger forbundsformand i FOA, Dennis Kristensen.