Pressemeddelelse

Frivillige på næsten alle plejecentre

Plejecentre tyer til hjælp fra flere frivillige, når de ansatte ikke kan nå alle opgaver. Det viser en ny undersøgelse fra FOA.

Aktiviteter for beboerne på plejehjemmet. Eller ledsage ældre, når de skal have taget blodprøver. Det lyder som arbejdsopgaver for personalet på landets plejecentre. Men mange steder bliver disse opgaver i dag løst af frivillige. 8 ud af 10 af FOAs medlemmer på landets plejehjem og plejecentre melder nemlig om, at der på deres arbejdsplads er opgaver, der bliver udført af frivillige. Og mere end hver fjerde siger, at der er opgaver, der tidligere blev varetaget af ansatte, men som nu bliver løst af frivillige.

”Som udgangspunkt er det dejligt, at der er så mange mennesker, der har ressourcer til at lave frivilligt arbejde. Men det, vi er vidne til i disse år, er en udnyttelse af situationen. Det er simpelthen ikke holdbart, at man afskediger det faste personale med den ene hånd, og henter flere frivillige ind med den anden hånd,” siger Karen Stæhr, der er formand for FOAs social- og sundhedssektor.

Hun understreger, at det faste personale på landets plejehjem de fleste steder har et godt samarbejde med de frivillige. Men flere års nedskæringer på ældreområdet har betydet, at de fleste sociale aktiviteter med borgerne nu løses af frivillige, mens det faste personale står for den personlige pleje og praktiske hjælp.

”Den opdeling gør det vanskeligt for personalet at få det fulde overblik over, hvordan de ældre har det. Ofte er det jo i de sociale sammenhænge, at man kan se, om ældre fx har begyndende demens. Derfor er det vigtigt, at vi ikke opsplitter opgaverne. Omsorg er også en kerneopgave,” siger Karen Stæhr.

De frivillige er især at finde på plejecentre og plejehjem. I eksempelvis hjemmeplejen og i psykiatrien er der ikke mange frivillige. Og det undrer Karen Stæhr.

”Det er som om, at de frivillige især er frivillige der, hvor andre kan se, at de yder en indsats. Angiveligt er der ikke mange, der ønsker at være spiseven eller yde en anden frivillig indsats hos den ensomme psykiske syge, selvom behovet her ellers er meget udtalt,” siger Karen Stæhr.

Både borgmestre og plejehjemsledere forventer en øget brug af frivillige til næste år. Men FOA mener, at det er vigtigt, at kommunerne er opmærksomme på, at grænsen for hvad de frivillige skal lave, for længst er nået.