Pressemeddelelse

Kommuner sænker serviceniveauet til næste år

4 ud af 10 kommuner vil bruge færre penge på service til næste år, end de gør i år. Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for FOA.

Der skal bruges færre penge på offentlig velfærd. Det viser en ny rundspørge, som Epinion har foretaget blandt kommunernes økonomichefer. Her siger godt 4 ud af 10, at de forventer at bruge færre penge på service i 2015, end de gør i år.

”Kommunerne har åbenbart helt uafhængig af, hvad Christiansborg-politikere måtte mene, besluttet sig for at sænke serviceniveauet på en række områder til næste år,” siger FOAs formand Dennis Kristensen.

De ældre er en af de grupper, som kommunerne har i kikkerten. Selvom kommunernes samlede serviceudgifter til ældreområdet til næste år stiger, og kommunerne forventer at ansætte flere medarbejdere på området, så vil mere end halvdelen af kommunerne bruge færre penge pr. ældre til næste år. Og det ærgrer FOAs formand.

”Den enkelte ældre borger kan jo ikke mærke, at kommunerne tilsammen bruger flere penge på ældreområdet, for det er jo blot et udtryk for, at der er kommet flere ældre. Hvis kommunerne ikke bruger lige så meget mere, som den demografiske udvikling lægger op til, så falder den mængde penge, der bliver brugt pr. ældre jo. Og så bliver oplevelsen for den enkelte ældre en nedgang i servicen,” siger Dennis Kristensen.

FOA dokumenterede tidligere i år, at den milliard, som regeringen har tilført til ældreområdet, er faldet i et hul af kommunale besparelser, og derfor ikke er en milliard kroner værd.

”Det er ikke rimeligt, at kommunerne år efter år kan skrue ned for serviceniveauet. Kommunerne siger, at de kan spare, fordi de har succes med rehabilitering og velfærdsteknologi. Og begge dele kan være fint. Men det kan ikke forklare, hvorfor kommunerne vil skære på det samlede serviceniveau,” siger Dennis Kristensen.

Undersøgelsen er foretaget i perioden 23. september til 7. oktober. 70 kommuner, der alle har vedtaget deres budgetter for 2015, har deltaget i undersøgelsen.

Læs mere: Hent Epinion-undersøgelsen her.