Debatindlæg: Midttrafik skabte selv ”gul og gratis”

Trafikselskabet Midttrafik skabte selv en situation, hvor de århusianske bybusser blev kendt for at være gule og gratis. Det virker derfor malplaceret, når vicedirektør Mette Julbo i Århus Stiftstidende d. 14. marts er stolt over, at flere kontrollører tilsyneladende har betydet færre snydere og flere billetindtægter.

Begrebet ”gule og gratis” skyldtes to ting. For det første nedbrød Midttrafiks ledelse sit eget kontrollørkorps, indtil kun ganske få kontrollører var tilbage på gaden. For det andet kunne Midttrafik ikke få ikke få sine dankort-automater til at virke, og dengang fik passagerer ikke busbøder, når automater ikke virkede.

Midttrafik begyndte allerede at nedbryde sit eget kontrollørkorps i foråret 2010, da trafikselskabet fyrede to kritiske kontrollører. Det skete i forbindelse med, at Midttrafik fjernede kontrollørernes ret til at vise konduite overfor passagerer, som var uden gyldig billet, men som tydeligvis ikke ville snyde, eksempelvis udviklingshæmmede, demente, børn og udenlandske turister.

Flere fyringer af fagligt aktive og engagerede kontrollører fulgte, og samtidigt gjorde et hårdt psykisk arbejdsmiljø andre kontrollører syge. Til sidst var kun syv ud af de 24 oprindelige kontrollører tilbage på gaden.

Da Midttrafik i august 2013 hyrede 24 private vagter til at supplere de syv sidste kontrollører, blev billetkontrollen selvsagt mere synlig, men prisen for skatteyderne var unødvendigt høj.
Selskabet skulle nu både betale for de private vagter og løn til de suspenderede tjenestemandsansatte kontrollører, som selskabet har valgt at køre tvivlsomme fyringssager mod, og som ikke må kontrollere busser, selvom de gerne vil.

Skatteyderne og buspassagerene kunne have haft en effektiv billetkontrol og undgået en dobbeltudgift, hvis Midttrafik havde en anstændig personalepolitik. Og hvis trafikselskabet så også havde haft styr på en moderne teknologi som betalingskort, så var de århusianske bybusser ikke blevet kendt som ”gule og gratis.”


Afdelingsformand Kirsten Normann Andersen
FOA Århus
Christian X´s vej 56-58
8260 Viby